El Parlament engega el tràmit per lectura única de la llei que permetria segregar Biosca i Torà de la Segarra

Redacció | Foto: Mariona Puig (ACN)

El Parlament ha engegat aquest dimecres el tràmit per lectura única de la llei que permetria segregar Biosca i Torà de la Segarra per unir aquests dos municipis al Solsonès. Ho ha fet amb els 114 vots a favor dels diputats del PSC, ERC, Junts, Ciutadans, En Comú Podem i el PPC. Vox s'ha abstingut i la CUP hi ha votat en contra. Es tracta d'un pas molt inicial que permetrà que el tràmit sigui més ràpid. ERC, però ja ha anunciat que presentarà una esmena perquè, abans d'aprovar-se la llei, es faci una consulta als veïns de Torà i Biosca perquè decideixin si volen o no el canvi. Tots dos municipis fa dècades que demanen formar part del Solsonès, que és la comarca veïna on tenen més tirada i amb la qual tenen un vincle històric.

Fa més de dotze anys que els municipis de Torà i Biosca van iniciar els tràmits per reclamar adherir-se al Solsonès amb l'objectiu de mantenir els diferents serveis que comparteixen amb els municipis de la comarca. El conflicte va sorgir l'any 2010, amb el projecte de la llei de vegueries amb la qual quedarien obligats a rebre tots els serveis públics del seu àmbit territorial, la vegueria de Lleida.

Per formar part de la vegueria de la Catalunya Central, els veïns de Torà i Biosca s'emparen en raons històriques, econòmiques i socials. De fet, la majoria de veïns volen segregar-se de la Segarra i, en el seu dia, ho van expressar a través d'una recollida de signatures.

El que el Parlament ha aprovat aquest dimecres a proposta del PSC és un tràmit molt inicial i només vol dir que la tramitació de la llei, quan es faci, serà per lectura única i, per tant, per una via més ràpida.

En la mateixa línia s'ha pronunciat la CUP, que hi ha votat en contra precisament perquè considera que cal fer una consulta als veïns. “Tenim la impressió que s'ha optat per la via ràpida per enterrar definitivament la idea de referèndum que tanta urticària provoca al govern espanyol”, subratlla la diputada cupaire Montserrat Vinyets.

En Comú Podem, Ciutadans i PPC han votat a favor perquè consideren que cal agilitzar els tràmits i no posar “més pals a les rodes”. Vox, en canvi, s'ha abstingut en considerar que els consells comarcals s'haurien de suprimir.

Un procés llarg

Els ajuntaments de Torà i Biosca ja van aprovar per majoria absoluta i sense cap vot en contra el canvi d’adscripció comarcal. El Consell Comarcal del Solsonès també ho va fer. Finalment, la llei no es va arribar a aplicar i es va paralitzar el canvi de comarca. Tot i això, l’any 2014 els consistoris ho van reprendre enviant una sol·licitud al govern espanyol per sotmetre a consulta popular el canvi comarcal. El Consell de Ministres, però, ho va anul·lar al·legant que les competències reauen en el Parlament de Catalunya.

Així, Torà i Biosca es van dirigir al Parlament per demanar la creació d'una llei que incorporés els municipis a la comarca del Solsonès. L'avenç més destacat es va produir l'any 2019, quan els batlles dels dos municipis van ser convidats a una Comissió d’Afers Institucionals per explicar el seu cas. En aquella sessió tots els portaveus dels grups que van intervenir van estar d’acord en el fet que es treballaria per fer efectiva la voluntat dels dos pobles.