ERC organitza una xerrada sobre la llei de l'eutanàsia a Cervera

Foto: ERC Cervera.

La Secció Local d’Esquerra Republicana de Catalunya a Cervera va organitzar, aquest passat divendres, una xerrada sobre la nova llei que regula l’eutanàsia. La xerrada va tenir lloc a la sala la Pèrgola de Cervera, i hi van participar l’alcalde Joan Santacana, i els diputats al Congrés Xavier Eritja i Carolina Telechea.  

La llei de l’eutanàsia defineix que la petició la poden dur a terme les persones que pateixen una malaltia greu i incurable o bé un patiment greu, crònic i impossibilitant que provoqui un patiment físic o psíquic intolerable. La diputada igualadina, va destacar també la possibilitat per casos de malalties degeneratives que, arribat el moment els pacients no poden prestar el seu consentiment, de "signar prèviament el testament vital o un document de voluntats anticipades".  

 El procés de sol·licitud preveu dues peticions voluntàries, la segona, al cap de 15 dies naturals des de la primera, que serviran per a revisar si les condicions legals es produeixen. Els informes passen a la Comissió de Garantia i Avaluació, formada per 7 professionals diversos, que serà l’encarregada d’elaborar l’informe d’autorització. La llei preveu administrar el dret a l’eutanàsia en centres mèdics i també al domicili particular del pacient, sempre a càrrec de la sanitat pública. 

Quant als professionals, la llei preveu que s’acullin al dret a l’objecció de consciència individualment, però mai com a opció de centre, sinó que és un dret individual de cadascun dels professionals.  

El Paer en Cap, Joan Santacana, va destacar que aquesta llei actua sobre un concepte tan important com "el dret a la vida i a la integritat física i moral", i de l’altra, sobre els valors de la dignitat, la llibertat o l’autonomia de la voluntat. Per tant, ‘del dret de rebre un tractament adequat del dolor i a viure amb dignitat el procés de la mort’

El diputat al Congrés, Xavier Eritja, que va dur a terme la introducció i la contextualització de l’elaboració de la llei, va afirmar que es tracta d’una regulació amb "components de tota mena, personal, sanitari, de dependència". Actualment, només hi ha 7 països al món on l’eutanàsia està pròpiament legalitzada. 

La diputada al Congrés, Carolina Telechea, va ser l’encarregada d’aprofundir en el desglossament dels continguts de la llei, "una llei que suposa avenç important, no només en l'àmbit estatal, sinó també a escala europea, que a més, trau profit el paper de la infermeria, com a paper essencial molt especialment dins d’aquest procés".