Guissona crea un nou espai d'acollida puntual de nens i nenes sota el nom Espiga

El nou centre es localitza a l’Escola de la Música vella, a l’edifici de la plaça Vell —pla, 1
20230209_093742
photo_camera Una de les dues aules del nou espai d'acollida, l'Espiga. Foto: Ajuntament de Guissona

L’Ajuntament de Guissona ha gestat durant el 2022 la creació d’un nou espai, que sota el nom de l’Espiga, serà un espai d’acollida puntual de nens i nenes, facilitant la conciliació familiar a partir de la creació de serveis de cura a la infància.

Aquest espai sorgeix de la subvenció rebuda pels Consells Comarcals des del Departament d’Igualat i Feminismes en relació amb el finançament de serveis de cura puntuals. En el cas de Guissona, l’Ajuntament va apostar per crear aquest nou servei que pretén donar suport als col·lectius vulnerabilitats en relació amb els temps de cures matinals (abans d’entrar a l’Escola) i de tarda (en el moment de sortir). D’acord amb això, l’ús de l’espai es prioritzarà per a famílies monomarentals o monoparentals, famílies amb responsabilitat de cura acreditada, mares en situació de violència masclista, i altres famílies que no tenen horaris compatibles amb la portada o recollida d’infants a l’Escola.

Després de les tasques d’adequació de dues aules a l’Escola de la Música vella, a l’edifici de la plaça Vell —pla, 1, s’ha creat un espai d’acollida i joc que podrà atendre una desena d’infants a la vegada, a més s’ha treballat en la normativa d’ús de l’espai i en la imatge i promoció d'aquest. Aquest espai s’ha promogut als centres educatius i serveis socials amb l’objectiu de poder arribar a les famílies que ho necessiten.

Durant el mes de febrer va sortir la licitació de l’Espiga, amb l’objectiu de definir l’empresa que gestionarà i coordinarà aquest servei de cura que acollirà 10 infants a l’hora. Així doncs, se’n farà càrrec l’empresa Quàlia, que farà propostes educatives i lúdiques d’educació en valors i perspectiva de gènere per a infants de 3 a 8 anys.

L’Espiga oferirà tres tipus de serveis:

  • Despertador. Trucades a infants de més de 9 anys perquè es preparin per anar a l’Escola i acollida des de les 07.30 h per a menors de 8 anys amb trasllat als centres educatius.
  • Servei de tarda. Acollida des de la sortida de l’Escola i fins a les 18 h
  • Acollida puntual de suport a altres activitats del municipi.

L’alta al servei se sol·licitarà des de la pàgina web de l’Ajuntament de Guissona i amb el suport dels serveis socials i dels centres educatius.

L’Espiga és un projecte promogut des de l’Àrea Vila i d’Atenció a les Persones de l’Ajuntament de Guissona, atès que emmarca les àrees d’igualtat i d’educació, però que també ha comptat amb el suport de serveis socials del consell comarcal i del servei comarcal d’atenció a la dona, creant-se una comissió interdepartamental i interinstitucional que serà la que valorarà les demandes d’ús del servei, un servei que a curt termini serà gratuït per qui el necessiti, tot i que es valora la possibilitat de cofinançament a mig termini.

Per a conèixer l'espai es farà una jornada de portes obertes el dimecres dia 5 d'abril de 18 a 19 h, i el dijous 6 d'abril de 12 h a 13 h. Es preveu que aquest nou espai obri les portes el dia 11 d'abril. Actualment, s'està duent a terme la tasca de promoció i detecció dels possibles usuaris.

Esperem que l’Espiga esdevingui una eina que doni bons fruits en la conciliació familiar de la nostra vila.

Més informació: https://www.guissona.cat/serveis-de-guissona/ensenyament/novetats/espai-lespiga-1