Guissona posa a disposició dels immigrants senegalesos l'antiga escola de Biosca

En el darrer mes han arribat més d'una seixantena d'immigrants senegalesos al municipi de segarrenc
Trobada a l'Ajuntament de Guissona amb els immigrants senegalesos que han arribat al poble en el darrer mes. © Anna Berga
photo_camera Trobada a l'Ajuntament de Guissona amb els immigrants senegalesos que han arribat al poble en el darrer mes. © Anna Berga

Tal com van afirmar a l'ACN, l'Ajuntament de Guissona admet estar “tensionats” per l'arribada de 61 d'immigrants senegalesos en el darrer mes i, tot i afirmar que tenen la “situació controlada”, demanen “l'acompanyament” de les institucions per no dependre només de la bona voluntat dels veïns i dels tècnics municipals.

El principal problema és que la majoria dels arribats, el 60%, estan indocumentats i, per tant, no se'ls pot empadronar. En aquest sentit, el consistori els ha lliurat un document simbòlic conforme el municipi els acull, el qual no acredita que puguin accedir a una feina o tenir la targeta sanitària. La Creu Roja i de Càritas de Guissona també donaran targetes als immigrants perquè puguin comprar menjar i també els hi donaran roba d'abrigar.

Reunió de l'alcalde de Guissona, Jaume Ars, amb la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, a l'Ajuntament de Guissona. © Anna Berga
Reunió de l'alcalde de Guissona, Jaume Ars, amb la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, a l'Ajuntament de Guissona. © Anna Berga

Els immigrants van arribar amb cayuco a les costes de Canàries i d'allí van anar a Guissona, on tenen amics i familiars. L'Ajuntament, però, ja ha demanat a la comunitat senegalesa que freni l'efecte crida i digui als seus compatriotes que no poden acollir més gent.

Així mateix, l'alcalde ha explicat que per tal de poder allotjar als nouvinguts ha parlat amb l'alcalde de Biosca, Josep Puig Rius, i han acordat posar a la seva disposició una antiga escola del petit municipi de la comarca del Solsonès, la qual ja es va habilitar per les dones i noies que van arribar des de Ucraïna, arran de l'esclat del conflicte amb Rússia.

D'altra banda, l’Ajuntament de Guissona també treballa amb la Delegació del Govern Català per poder disposar de més suport tècnic, Ars afirma que per la Generalitat Guissona és un municipi de menys de 20.000 habitants, per la qual cosa el servei d’acollida i d’atenció a la immigració és dur a terme a través d’un Contracte Programa estàndard per a municipis d’aquestes característiques. Tot i això, tal com explica l’alcalde, Guissona té un índex d'estrangeria superior al 53%, per tant, la seva realitat és diferent de la que puguin tenir en el Solsonès, o en altres poblacions de la Segarra. Motiu pel qual, Arcs reclama més ajuda tècnica per donar resposta a l’acollida i l’atenció dels nouvinguts, un aspecte que ja estan treballant en una comissió amb la delegada del Govern, Montse Bergés.

A més, segons l’alcalde de Guissona la Subdelegació del Govern espanyol i el consistori estan duent a terme tasques de verificació dels immigrants que han arribat al municipi de la Segarra. Amb aquesta feina es pretén identificar possibles fraus de persones que puguin estar inscrits en plans d’altres comunitats autonòmiques, Ars afegeix que la Policia nacional estat contrastant les bases de dades de la resta de l’Estat per identificar algun d’aquests casos.

“Ha sigut molt dur”

Alguns dels immigrants senegalesos que han arribat en el darrer mes a Guissona. © Anna Berga
Alguns dels immigrants senegalesos que han arribat en el darrer mes a Guissona. © Anna Berga

La majoria dels 61 nouvinguts són originaris de la zona de Dakar, d'on procedeixen molts dels 517 veïns del Senegal que viuen a Guissona. Són tot homes i una dona d'entre 20 i 40 anys que van arribar a les costes de les Illes Canàries després de navegar a bord de cayucos durant vuit dies. Un d'ells, Matar Ngom, ha explicat que a la seva embarcació hi viatjaven 300 persones, i que van sortir juntament amb dues barques van desaparèixer a alta mar amb unes 500 persones.

“Ha sigut molt dur i hem vingut per sobreviure i tenir alguna cosa”, ha explicat per la seva banda Daouda Gueye, mentre Ngom ha afegit que a més de buscar un futur millor, també volen ajudar econòmicament als seus familiars que viuen al Senegal.

Per la seva banda, Moundiaye Diop s'ha mostrat “esperançat” que a Guissona l'ajudaran, i espera que després de la bona rebuda al poble, la seva situació millorarà.