Guissona reclama el suport econòmic de la Generalitat per "fer costat" als refugiats ucraïnesos, que continuen arribant

Redacció | Foto: Ignasi Gómez

Unes 250 persones es van concentrar aquest passat dissabte a la plaça Major de Guissona amb motiu del primer aniversari de l’inici de la invasió russa a Ucraïna. Gran part dels concentrats pertanyien a la nombrosa comunitat ucraïnesa del municipi, però s'hi van aplegar també veïns o autoritats que van guardar un respectuós minut de silenci per les víctimes. L'alcalde Jaume Ars va definir la jornada de “trista” i ha alertat que el fons que van crear amb aportacions solidàries per acompanyar els refugiats està gairebé exhaurit.Ens queden 500 euros” i ara “hem d'utilitzar fons propis” va dir. Per això, Ars espera “el suport econòmic” del Govern per “fer costat” als ucraïnesos que continuen arribant al municipi, alguns dels quals sense xarxa.

Per donar suport als nouvinguts, el consistori ha destinat ja 12.000 euros i comptava amb un fons de 39.000 euros creat arran de l'inici del conflicte bèl·lic amb aportacions d'entitats, empreses i particulars que ara pràcticament s'ha esgotat. En aquest sentit, l'alcalde de Guissona es va queixar que hagin d'assumir pràcticament sols i amb fons propis els serveis d'acompanyament per als refugiats. Per aquest motiu, “espera” que la Generalitat els doni suport econòmic de manera ràpida, ja que les ajudes “estan arribant molt lentes”, va lamentar Ars.

A causa del conflicte bèl·lic van arribar al municipi unes 350 persones procedents d'Ucraïna i ara en queden 198. Tanmateix, en els darrers dies s'ha reactivat el degoteig de refugiats ucraïnesos que arriben al municipi, principalment persones d'edat avançada. “Estan arribant familiars perquè veuen que el conflicte s'està dilatant”, va dir Ars. “No sabem si això serà un nou pic, però amb pocs dies hem inscrit al padró més de quinze refugiats”, va explicar.

En aquest sentit, la comunitat ucraïnesa de Guissona és una de les més nombroses del territori. De fet, un miler dels seus 7.000 habitants són d'Ucraïna. Durant la concentració, el president de la comunitat, Andriy Sukhlyak, va voler agrair el suport que han rebut des de l'esclat de la guerra fins avui dia. “La població, ajuntament, empreses i entitats de Guissona és una cosa increïble”, va celebrar. Malgrat això, Sukhlyak va lamentar que el darrer any “ha semblat una pel·lícula” i que no han deixat de mirar les notícies “cada dia” per conèixer la situació que es viu al seu país.

Durant la concentració a la plaça Major del municipi es va guardar un minut de silenci en record de les víctimes i es van cantar cançons tradicionals d'Ucraïna, que van finalitzar amb crits de suport i aplaudiments.

Dia de la primera llengua

La concentració va donar el tret de sortida al ‘Dia de la primera llengua a Guissona’. A banda de denunciar la situació a Ucraïna, la jornada va servir per donar a conèixer la pluralitat social i cultural del poble, que compta amb veïns de 53 nacionalitats diferents. Així, la plaça Major va acollir tallers de martisors i degustacions i venda de productes de països com Ucraïna, Romania, Marroc, Bulgària o Colòmbia.