La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, assisteix al Dimecres de Cendra d'Aquelarre a Cervera

Redacció | Foto: Paeria de Cervera

Natàlia Garriga va visitar la ciutat, dimecres 24 d’agost, on va poder gaudir d’activitats del Dimecres de Cendra d’Aquelarre com la sortida de la cercavila a la plaça Universitat o l’espectacle de titelles al carreró de les Bruixes.

Amb el nom de Dimecres de Cendra d’Aquelarre ahir es van organitzar activitats de caràcter més local prèvies a la gran festa del foc i les bruixes de les Terres de Ponent, l’Aquelarre de Cervera, que se celebra del divendres 26 al diumenge 28 d’agost.

La visita de la consellera va començar a la Paeria de Cervera, on va mantenir una reunió de treball amb el Consistori Municipal. Hi van participar el paer en cap, Joan Santacana; la regidora de Cultura i diputada a la Diputació de Lleida, Mercè Carulla; els regidors Ramon Augé, Ricard Vicente, Roser Segura, Joan Prat i Assumpció Creus; i el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Albert Turull, que també va acompanyar la consellera en la seva visita a Cervera.

Després de la reunió va tenir una trobada amb l’escriptora i farmacèutica cerverina Rosa Fabregat, filla predilecta de la ciutat i Premi Nacional de Cultura 2022. Segons Natàlia Garriga, fou “un plaer poder parlar amb Rosa Fabregat, una dona lúcida i estimada que ha deixat empremta en les nostres lletres. Una gran referent!”.

Posteriorment, es va desplaçar a l’edifici modernista del Sindicat, on va poder veure els treballs que s’estan executant d’adequació de la planta baixa de l’ala sud per destinar-la a usos museístics i oficines municipals.

A la Universitat de Cervera aquesta setmana han finalitzat les obres de sanejament de la façana principal. Els treballs s’han fet per evitar possibles despreniments i una vegada acabats s’han pogut retirar les tanques de seguretat. L’actuació ha estat promoguda pel Departament de Cultura i la consellera va poder veure l’obra feta i es va interessar per futures actuacions de restauració i manteniment a l’edifici.

També va visitar dos dels equipaments culturals que estan ubicats a la Universitat: l’Arxiu Comarcal de la Segarra i la Biblioteca Comarcal Josep Finestres, on va ser rebuda per les directores, Dolors Montagut i Elisenda Valls, respectivament.

Al Museu Comarcal de Cervera va visitar els espais expositius i la Casa Duran i Sanpere, on la directora, Carme Bergés, li va presentar el Pla estratègic del Museu.

El paer en cap, Joan Santacana, va agrair a la consellera “el seu compromís amb la restauració del patrimoni arquitectònic i monumental de Cervera”. Pel que fa a l’Aquelarre li va demanar que “pugui obtenir el reconeixement com a festa tradicional d’interès nacional”. Actualment, l’Aquelarre és només una festa catalogada i el reconeixement com a festa d’interès nacional permetria millorar l’organització i aconseguir més finançament.

Per la seva banda, la regidora de Cultura, Mercè Carulla, va destacar que “Cervera vam mostrar la riquesa de la nostra cultura popular i vam fer arribar a la consellera les necessitats per consolidar-la”. També que “li vam demanar suport per als projectes iniciats al Sindicat Agrícola i al Museu i per continuar amb la restauració de patrimoni”.