La Paeria de Cervera presenta la museïtzació dels retrats reials 

Redacció | Foto: Paeria de Cervera

El passat dissabte, 17 de desembre, va tenir lloc la presentació dels retrats reials i una visita guiada a la galeria de la Paeria de Cervera on es troben, a càrrec de Francesc Miralpeix, professor de la Universitat de Girona especialista en pintura barroca catalana.

La museïtzació ha consistit a ajuntar els quadres per parelles reials, fins ara estaven separats en una sala els reis i a l'altra les reines; i en la col·locació de dos plafons informatius de la col·lecció i de punts explicatius de cada quadre.

La galeria de retrats reials de la Paeria de Cervera és un conjunt únic. Es tracta de l’única sèrie d’aquestes característiques conservada a Catalunya, equiparable només a la gran galeria de comtes i comtes-reis del Palau de la Generalitat.

Fou concebuda per reivindicar el conjunt de privilegis assolits per la ciutat, que es remuntaven a l’edat mitjana.

Segons un document localitzat per l’historiador Agustí Duran i Sanpere, l’encàrrec fou concebut l’any 1678 i va consistir a aconseguir una còpia dels monarques de la casa d’Àustria a Madrid. La sèrie va concloure l’any 1809.

Consta de 23 quadres, distribuïts en dues sales, que són retrats de mida natural i en els quals es fan ostensibles les insígnies del poder a través de les vestimentes, els ceptres, les corones, els cortinatges i els mobles.

La presentació també va comptar amb la participació del paer en cap, Joan Santacana; de la regidora de Cultura, Mercè Carulla; del primer tinent d'alcalde, Ramon Augé; i de la directora del Museu de Cervera, Carme Bergés.