Les Oluges inaugura l’exposició “La dona rural contemporània. 2022” 

Redacció | Foto: Consell Comarcal de la Segarra

L’exposició La dona rural contemporània 2022 de les Oluges, té per objectiu visibilitzar els nous models de dona que resideixen al municipi i trencar tòpics sobre el binomi dona i ruralitat.

Actualment, al municipi de Les Oluges hi viuen, com a primera residència, un total de 42 dones. A l’exposició hi han participat 34 dones. Cal destacar el fort vincle que senten totes elles amb el municipi a causa de la seva història personal i familiar.

El retrat de cada dona té un doble valor. D’una banda, un valor individual a través del qual es transmeten emocions, històries personals, records … I de l’altra, com a integrant d’un retrat col·lectiu femení sobre com som i emocionem les dones el 2022.

Com a dades rellevants l’edat mitjana de les dones a l’exposició és de 59 anys. Al municipi hi resideixen dones entre 1 i 90 anys d’edat, 5 d’elles d’entre 0 i 18 anys.

Més del 90% de les dones han nascut a la Segarra, o bé a altres municipis de Catalunya. La majoria van arribar quan es van casar amb un home resident al municipi. La resta han arribat per decisió pròpia procedents de zones urbanes i motivades per l’entorn i la tranquil·litat del municipi.

La meitat de les dones estan jubilades i majoritàriament s’han dedicat a la pagesia, labors i a fer de mestresses de casa. Les dones que treballen ho realitzen com a assalariades principalment en l’àmbit de l’educació i el sector social.

Totes les dones han fet una formació bàsica. La majoria de dones jubilades han dut a terme estudis bàsics complementats amb formacions de labors o comptabilitat. Les dones en actiu tenen formació universitària o formació professional.

A l’acte de presentació hi van assistir una cinquantena de persones.

L'exposició viatjarà pel municipi, i s’anirà anunciant a través de les xarxes de l’ajuntament a on es podrà anar veient. A partir del 24 d’octubre ja es podrà veure a l’ajuntament.

Projecte promogut per l’Ajuntament de les Oluges, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona Rural. El disseny gràfic i la producció ha estat d’Oriol Martí (OMM Estudi). Des de l’Ajuntament es vol agrair a totes elles la participació en el projecte i la seva disponibilitat, predisposició i implicació. Sense elles no hauria estat possible.