L’obra guanyadora de la catorzena edició del premi Jordi Pàmias de Guissona ha estat “Siria en flors” de Cristina Àlvarez Roig

Redacció | Foto: Ajuntament de Guissona

El dissabte 23, en un acte presidit per l’alcalde, Jaume Ars i Bosch; la regidora de cultura, Agnès Pla; el poeta, Jordi Pàmias; el president de Pagès Editors, Lluís Pagès i Albert Turull, com a president del jurat, es va concedir el catorzè premi Jordi Pàmias d’entre les 93 obres que es van presentar a la convocatòria. L’acte va ser acompanyat per la música en directe de la professora de l’Escola Municipal de Música, Mamen Barrenya.

Enguany, la guanyadora del premi ha estat la poeta de Mollet del Vallès, Cristina Álvarez Roig amb l’obra Siria en flors.

Cristina, nascuda el 1973, combina la professió d’arquitecta amb la fotografia i l’escriptura. Ha obtingut nombrosos reconeixements en poesia i és autora d’Oasi privat (Òmicron, 2014), Cosmogonia Terrenal (Premi de Poesia Torre de Piles, Edicions del Sud, 2019), L’evangeli segons la mar (Premis de la Mar de Castelló 2019, Ajuntament de Castelló, 2020), Cerimònia del te (Festa d’Elx 2019, Bromera, 2020), Firmament obert (XXXVI Premi Bernat Vidal i Tomàs de poesia - Vila de Santanyí, AdiA, 2021) i Un auditori per als ocells (Premi de la Nit de la Poesia al carrer 2021, Pagès Editors, 2022). És coautora, amb Israel Clarà, del recull d’haikus i tankas L’omega de la rosa (Gregal, 2019). També realitza col·laboracions radiofòniques i participa com a única rapsoda en un homenatge a Joan Margarit. És comissària del projecte poètic i pictòric Llunes de paper, d’Israel Clarà, que inclou una exposició itinerant.

Segons el jurat es tracta d’un poemari altament unitari, molt interessant pel seu fil temàtic, coherent, amb imatges molt potents i un nivell sostingut amb molt de mèrit i talent; una obra delicada i treballada, que transmet subtilesa i compromís.

A més, el jurat també va acordar fer constar en acta com a finalista de l’edició d’enguany l’obra Quan la mort arrela, per la complexa combinació dels haikus amb estrofes de decasíl·labs que marquen les parts del llibre.

L'alcalde, Jaume Ars, ha fet entrega del premi, que consisteix en 2.000 euros i la publicació de l'obra a càrrec de Pagès Editors.

Aquest any, s’ha permès la presentació de les obres en suport electrònic fet que ha duplicat el nombre d’obres presentades, així com, la feina del jurat. El premi Jordi Pàmias compta amb un jurat de prestigi format per Albert Turull, Josep Borrell, Àngels Marzo, Eduard Batlle i Gemma Casamajó.

En el mateix acte d'entrega de premis s'ha presentat el llibre Cors artesians   de Pere Suau, guanyador de la passada edició del premi.

En aquesta edició, per primera vegada en catorze anys, el premi Jordi Pàmias ha deixat la sala de plens de l’Ajuntament per traslladar-se al teatre de Ca l’Eril, enguany en el marc d’una tarda de poesia que ha començat a les cinc amb una taula rodona promoguda dins del festival Segamots, en la que a més del poeta guissonenc també hi han participat les narradores del festival Sherezade Bardají, Eva Andújar i Cristina Verbena i el poeta i narrador Joan Graell. Durant més d’una hora han debatut sobre ‘Oralitat, poesia i contes, i han estat punts de trobada i processos de creació’.