Nou anys de rentada popular als safareigs de Guissona

Redacció | Foto: Ajuntament de Guissona

Un any més, el darrer diumenge d’agost, i amb motiu de la Mare de Déu de la Salut, imatge central de les Fonts del Poble, veïnes de la vila s’han congregat al voltant dels safareigs per retre homenatge i record a aquelles dones que durant molts anys van fer la bugada als safareigs de les fonts del poble mentre compartien estones de conversa i de tafaneria, estones de “fer safareig”.

Una vintena de guissonencs i guissonenques, de forma voluntària, alguns membres de l’Associació de Dones Nèvia i del Centre Excursionista Guissonenc, han rememorat el passat dels safareigs a partir d’històries i anècdotes que formen part de la nostra vila i han recordat persones i comerços locals: la Beatriu, cal Siuraneta... aquesta teatralització va ser idea de l’Anna Pla, que després de tres anys de rentada popular, el 2016 va introduir-hi aquest valor afegit amb el diàleg i la teatralització.

Enguany, la rentada ha estat de record. La del 2021 fou homenatge a l’Anna Pla, qui ens va deixar l'agost del 2020. La del 2022 també ha comptat amb un emotiu record per en Robert Cama i Claustre Tomàs, dues persones guissonenques que van viure, gaudir i participar de la rentada des del primer moment.

La rentada va finalitzar amb el tradicional berenar de l’època: pa amb oli i xocolata, càntirs plens d’aigua i porrons plens de mistela, amb l’acompanyament del grup de música tradicional Lauzeta, que a la plaça del Vell Pla van fer gaudir al públic assistent.