El pou del Gel de Guissona pateix un acte vandàlic per crema de cablejat

Des de l'Ajuntament de Gussiona consideren l'acte "una agressió sobre el passat comú de les persones, la seva història i la seva identitat" i ja han començat els treballs de neteja i recuperació

Afectació pel sutge del Pou de Gel de Guissona ©AjuntamentdeGuissona
photo_camera Afectació pel sutge del Pou de Gel de Guissona ©AjuntamentdeGuissona

El pou del Gel de Guissona, declarat Bé Cultural d’Interès Local, va ser atacat a mitjans de desembre per part d'un grup de persones que va utilitzar el petit habitacle que dona accès a l'estructura per cremar-hi cables amb l'objectiu d'extreure'n el coure. Fruit d'aquesta acció vandàlica, l'espai va quedar cobert d'una capa de sutge que s'ha estès per la porta i la cúpula del pou.

Des de l'Ajuntament de Gussiona consideren l'acte "una agressió sobre el passat comú de les persones, la seva història i la seva identitat"

La restauradora i tècnica del Museu de Guissona, Anna Ramon, està sent l'encarregada de netejar l'espai conjuntament amb la brigada municipal de Guissona. Per una banda, s'actuarà a la porta d'entrada i l'espai on es va produir la crema, sent aquest el més afectat i, per altra, a la superfície que està sobre l'obertura lateral del pou. La divisió dels treballs es deu a la complicació de restauració de la cúpula, ja que cal un estudi previ sobre l'afectació.

Primer es netejarà manualment tota la superfície amb abrasió, donat que la pols no s'ha incrustat a la superfície, tot i estar formada per components tòxics. Posteriorment, hi haurà zones més afectades que caldrà repassar amb neteja química mitjançant l’aplicació de sistemes aquosos.