Ribera d'Ondara aprova els pressupostos en un ple amb màxima tensió

Les regidores d'Acord per Ribera d'Ondara no s'han presentat, fet que ha permès donar llum verda als comptes amb l'únic vot en contra del regidor d'Aliança Catalana, Albert Puig, que considera "il·legal" la convocatòria
Debat intens en el ple de l'Ajuntament de Ribera d'Ondara ©JordiBonilla
photo_camera Debat intens en el ple de l'Ajuntament de Ribera d'Ondara ©JordiBonilla

El ple d'aquest dijous a l'Ajuntament de Ribera d'Ondara va ser convocat in extremis i, per aquest motiu i per la possibilitat d'una moció de censura a l'actual equip de govern en un futur pròxim, no ha estat exempt de polèmica. D'entrada, les tres regidores d'Acord per Ribera d'Ondara (ex-ERC) no s'hi han presentat i l'única en excusar l'assistència ha estat Maria Castella.

El regidor d'Aliança Catalana, Albert Puig, durant el ple ©JordiBonilla
El regidor d'Aliança Catalana, Albert Puig, durant el ple ©JordiBonilla

Abans de la lectura de l'ordre del dia, el regidor d'Aliança Catalana, Albert Puig, ha demanat la paraula per dir que aquest ple "és il·legal per l'hora i la forma com ha estat convocat". Puig ha expressat la seva posició en contra de tots els punts, admetent que, si s'hagués fet d'una altra manera, no hauria estat així.

Per la seva banda, l'alcalde Francesc Sabanés, s'ha justificat assenyalant que el ple era legal i que la seva voluntat continua sent "desbloquejar el poble", motiu pel qual ha calgut la convocatòria extraordinària.

El punt més important de la sessió ha estat l'aprovació del pressupost pel 2024 amb els tres vots a favor de Primer Ribera d'Ondara-PSC i el vot en contra de Puig. És en aquest moment en què ha començat la tensió entre l'equip de govern i el regidor ultradretà.

Davant el vot negatiu d'Aliança Catalana, l'alcalde s'ha lamentat que "hem deixat de treballar plegats", al que Puig ha contestat que la culpa era seva: "Alguns han jugat a dividir el poble i per això han guanyat".

A diferència del pressupost, la modificació inicial de l'ordenança urbanística no s'ha pogut tirar endavant, ja que requeria de majoria absoluta

La crispació a la sala de plens ha detonat quan Sabanés ha etzibat a Puig que l'han utilitzat per accedir a govern. "A mi no m'ha utilitzat mai ningú, si no compleixen el que demano el pacte no es farà", ha respost el portaveu d'Aliança Catalana, que ha criticat a l'alcalde que jugui "amb què l'Elisabet [Jové, portaveu d'Acord per Ribera d'Ondara] està a punt de donar llum".

L'alcalde Francesc Sabanés en un moment del ple ©JordiBonilla
L'alcalde Francesc Sabanés en un moment del ple ©JordiBonilla

La resta de punts, com l'adhesió a un acord marc de l'Associació Catalana de Municipis vinculat a unes obres del camí de Briançó a Montlleó o l'amortització del préstec del consistori amb CaixaBank s'han aprovat amb els vots favorables de l'equip de govern. Sabanés ha volgut aclarir que es tractava d'assumptes que "o ho fèiem, o queda tot bloquejat".

Abans del ple, Acord per Ribera d'Ondara també es van sumar a les crítiques contra l'equip de govern a qui acusen d'actuar sota un "model antidemocràtic i tirà", referint-se a la convocatòria del ple d'aquest dijous. Queda per veure quan entrarà a tràmit la possible moció de censura de les regidores exrepublicanes i Puig per prendre l'alcaldia a Sabanés.