Sanaüja inicia la reforma de la coberta de l'església de Santa Maria de la Plaça

La intervenció proposa una reconstrucció completa de les cobertes amb una nova estructura de fusta
Vista de l'església de Santa Maria de la Plaça ©FundacioLaCaixa
photo_camera Vista de l'església de Santa Maria de la Plaça ©FundacioLaCaixa

Sanaüja ha posat en marxa les obres de restauració de les cobertes de l'església de Santa Maria de la Plaça. Aquesta actuació és part del programa Temps de Gòtic del Departament de Cultura, la Fundació la Caixa i el Bisbat d'Urgell.

Les obres consisteixen en reconstruir les cobertes del temple, que havien creat una zona de golfes on s'acumulaven les aigües pluvials. Això, a més de deteriorar les cobertes laterals amb teules trencades o remogudes, provocava humitats i problemes d'evacuació d'aigües pluvials.

La intervenció proposa una reconstrucció completa de les cobertes amb una nova estructura de fusta i acabat de zinc o teula. També s'incorporarà un tancament perimetral a la planta sota coberta per permetre les visites dels visitants. A més, s'instal·laran projectors per destacar les noves cobertes i les cúpules restaurades.

Amb aquestes millores, l'església permetrà l'accés als espais de sota coberta de la nau principal

L'església de Santa Maria de la Plaça és una construcció gòtica tardana, edificada entre el 1509 i el 1515, sota la direcció del mestre d'obres Joan Gausia. Va ser modificada al segle XVIII amb l'afegit de capelles i una nova façana amb ornamentació plateresca i barroca.

L'emplaçament original de l'església primitiva es trobava prop del castell del municipi, però va ser substituïda per l'actual.