Presenten un nou recorregut per les pintures murals al fresc de Jaume Minguell

L’activitat es durà a terme el mes de maig i consistirà en les visites comentades a un total de vuit dels seus conjunts murals
Ruta Minguell_1
photo_camera Presentació de l'activitat aquest passat dimarts. © Diputació de Lleida

La Diputació de Lleida i el Grup de Recerques de les Terres de Ponent han organitzat, per aquest mes de maig, un recorregut per les pintures murals al fresc de Jaume Minguell Miret. L’activitat vol posar en relleu el llegat mural del pintor lleidatà, del qual se’n celebra el centenari del naixement, i consistirà en les visites comentades a un total de vuit conjunts murals de la vintena que trobem a les Terres de Lleida.

La ruta donarà el seu tret de sortida amb la visita a les pintures al Palau de la Diputació, aquest divendres 5 de maig. Aquesta visita tindrà lloc a partir de les 18.00 hores i durant la mateixa es podrà gaudir i conèixer els detalls de les pintures murals de l’Hospital de Santa Maria de Lleida que es conserven al Palau de la Diputació, i que daten del 1964.

Un dia després, el dissabte 6, serà el torn per a la Paeria de Balaguer, on la visita al mural ‘Els Comtes d’Urgell’ (1972-73) que hi ha al vestíbul es combinarà amb la visita a l’exposició ‘Jaume Minguell Miret. La mirada del pintor’, actualment al Museu de la Noguera.

Completaran el recorregut les visites als conjunts de les comarques de l’Urgell, les Garrigues i la Conca de Barberà. Així, el dissabte 13 es duran a terme les visites a les esglésies de Santa Maria de Verdú (amb pintures dels anys 1949 i 1955), Santa Maria del Vilet (1959) i Sant Martí de Maldà (1958-1959); el dissabte 20, a les esglésies de la Immaculada Concepció de l’Espluga Calba (1954-1959) i de Sant Nicolau de Bellpuig d’Urgell (1975-1980); i el recorregut acabarà el divendres 26 de maig a l’església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega (1958-1965), una de les creacions més celebrades de l’artista.

Miquel Torres, president del Grup de Recerques de les Terres de Ponent ha destacat que des del Grup de Recerques aposten per la valorització del patrimoni, tot destacant la importància que tenen les pintures murals a les Terres de Lleida i a Catalunya. En aquest sentit, Torres ha remarcat que el patrimoni que tenim s’ha de tenir molt en consideració i que necessita una nova mirada de la societat. Així mateix, ha afegit que “tenim una obra molt important que s’ha de tenir en compte, s’ha de protegir i s’ha de tornar a mostrar, que és l’objectiu d’aquestes rutes”.

El Museu Tàrrega Urgell, l’Ajuntament de Tàrrega, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Lleida, el Museu de Lleida, el Museu de la Noguera, l’Ajuntament de Balaguer, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Grup de Recerques de les Terres de Ponent són les institucions que han pres part en el centenari del naixement de l’artista.