L'exposició 'Guillem Viladot i els creadors de Ponent' arriba al Museu de Lleida amb sis noves obres

Destaquen l'escultura que l'agramuntí va regalar a Josep Vallverdú o una peça de Leandre Cristòfol procedent del MNAC

0ee6483c-c4a3-4e07-ab41-97ffa1387d6c
photo_camera Un retrat de Guillem Viladot fet per Lluís Trepat que es podrà trobar a l'exposició al Museu de Lleida. Foto: Ignasi Gómez

El Museu de Lleida ha inaugurat aquest dijous l'exposició ‘Guillem Viladot i els creadors de Ponent’, que explora les relacions entre l'artista agramuntí i figures com Leandre Cristòfol o Josep Vallverdú, entre altres, i que ha incorporat sis obres que no s'han pogut veure als museus de Tàrrega i Cervera, on ja s'ha exposat. Entre les novetats destaquen l'escultura ‘Metafísica de la garbelladora’, un regal de Viladot a Vallverdú, procedent de Lo Pardal-Fundació Guillem Viladot, així com una abstracció que entra en diàleg amb una pintura de Lluís Trepat, procedent del Morera. Museu d'Art Modern i Contemporani de Lleida o l'escultura ‘Orilla del Ensueño’, de Cristòfol, procedent del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

Concretament, la mostra està dividida en nou àmbits i compta amb una seixantena de peces, a través de les quals s'expliquen les relacions que Guillem Viladot va establir amb diversos creadors de Ponent com Josep Iglésias del Marquet, Daniel Gelabert, Albert Coma Estadella, Josep Guinovart, Manuel de Pedrolo o els mateixos Josep Vallverdú, Leandre Cristòfol i Lluís Trepat.

El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, ha celebrat que gràcies a l'espai del qual disposa la sala i les cessions d'obres per part d'altres museus i col·leccions privades s'ha pogut “arrodonir les constel·lacions i el món polifacètic” de Viladot i el conjunt d'autors de Ponent.

"Crec que una de les coses interessants és que l'exposició lliga el final de l'any Viladot amb l'inici del centenari de Josep Vallverdú", ha afegit Giralt vora l'escultura ‘Metafísica de la garbelladora’, que l'artista agramuntí va regalar al seu amic i escriptor lleidatà perquè la instal·lés al pati de la casa que aquest va tenir durant molts anys a l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà). Ara la peça s'ha pogut retornar a Lleida i forma part de l'exposició.

Per la seva banda, el comissari de l'exposició, Pau Minguet, ha explicat que les noves peces “acaben de lligar el recorregut” de relacions entre els diferents creadors. En aquest sentit, l'exposició ha incorporat l'escultura ‘Orilla del Ensueño’ (procedent del MNAC) i s'afegeix a ‘Intriga de Pájaros' (procedent del Morera), totes dues obres de Leandre Cristòfol, però batejades per Viladot, segons demostra una carta que l'agramuntí va enviar a l'escultor d'Os de Balaguer (Noguera). “Estem especialment contents de la cessió del MNAC”, ha dit Minguet, ja que serà la primera vegada que la carta i les dues escultures coincideixen en una exposició.

A més, l'exposició incorpora un retrat de Guillem Viladot realitzat per Lluís Trepat, procedent del Museu Morera, i la peça ‘Objecte de Companyia’, un regal de l'agramuntí a Albert Coma i Estadella, que ha estat cedit per la vídua de l'artista, Mary Coma Estadella.

L'exposició és una producció de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran i es podrà visitar des d'aquest dijous a la tarda fins a l'11 de juny de 2023. Posteriorment, està previst que es traslladi a altres indrets de Ponent com Balaguer i finalitzi a Agramunt, poble natal de Guillem Viladot.

Apropar l'exposició al món educatiu

El Museu de Lleida vol que l'exposició que acull serveixi també per apropar la figura de Guillem Viladot al món educatiu i als infants. Per aquest motiu, es duran a terme diferents visites guiades que permetran conèixer a fons la polifacètica figura de l'artista agramuntí. Els encarregats de dirigir-les seran el mateix comissari de la mostra, Pau Minguet, el dijous 18 de maig (18 h) i diumenge 11 de juny (12 h), i Patrícia McGill, narradora d'històries, el diumenge 30 d'abril (12 h) per al públic familiar i diumenge 28 de maig (12 h) per al públic adult.

A més a més, el Museu organitzarà activitats inspirades en els tallers Meraki, una experiència sensitiva per treballar a partir de les paraules, la música, el traç i l'expressió corporal. En aquest cas, l'artista plàstica Rosa Franco farà una primera sessió el diumenge 7 de maig (11 h) adreçada a famílies amb infants a partir de 5 anys, i una segona el diumenge 4 de juny (11 h) adreçada al públic adult, major de 15 anys.