El ministre Luis Planas diu que l'actual govern espanyol és el que ha fet "el major esforç pressupostari d'aquest segle"

Planas remarcava en el seu parlament que l'actual govern espanyol és el que ha fet "el major esforç pressupostari d'aquest segle" per ajudar al sector primari amb ajuts econòmics que volen donar resposta a l'increment de costos
El Ministre Lluis Planas inaugura la fira de Sant Miquel ©JosepAPérez 1
photo_camera El Ministre Lluis Planas inaugura la fira de Sant Miquel ©JosepAPérez 1

"Crec que estem aconseguint que les explotacions siguin rendibles i puguin tirar endavant" i la llei de la cadena alimentària ha estat un instrument "fonamental" en aquest procés, assegurava el ministre d'Agricultura en funcions, Luis Planas en l'acte inaugural aquest dijous de la Fira de Sant Miquel de Lleida; un certamen que girarà al voltant de la sequera i la bioeconomia.

El Ministre Lluis Planas inaugura la fira de Sant Miquel ©JosepAPérez
El Ministre Luis Planas inaugura la fira de Sant Miquel ©JosepAPérez

" Ningú té la solució perfecta, però si treballem tots junts serem capaços de tenir un futur millor".

Planas remarcava en el seu parlament que l'actual govern espanyol és el que ha fet "el major esforç pressupostari d'aquest segle" per ajudar al sector primari. Uns ajuts econòmics que volen donar resposta a l'increment de costos a causa de la guerra a Ucraïna així com a les problemàtiques derivades de la sequera.

"Crec que estem aconseguint que les excplotacions siguin rendibles i puguin tirar endavant", ha afirmat Planas, que ha afegit que la llei de la cadena alimentària ha estat un instrument "fonamental" en aquest procés

David Mascort  fira de Sant Miquel ©JosepAPérez 1
David Mascort a la fira de Sant Miquel ©JosepAPérez

El ministre d'Agricultura ha volgut respondre també a les peticions i queixes d'alguns sectors agrícoles amb relació als ajuts que esperen rebre. "Soc un home de diàleg i obert a escoltar les sol·licituds que les organitzacions agràries fan en aquest context difícil, en què ningú té la solució perfecta. Si treballem tots junts serem capaços de tenir un futur millor", ha conclòs Planas.

Inversions en regadius, sobre l'Urgell cap detall

El ministre Planas va explicar que la modernització dels regadius és un dels grans reptes de futur i va anunciar que des d’ara fins a l’any 2027 el govern central té previst invertir 2.100 milions d’euros en la modernització dels regadius, que suposarà una millor utilització de l’aigua des del punt de vista tecnològic i l’ús d’aigua reciclada o regenerada i, en cas extrem, dessalinitzada.

"Hem de continuar lluitant sabent que el context climàtic no ens és favorable i també adaptar-nos i utilitzar tecnologies per reduir el consum de l’aigua"

El responsable d'Agricultura afegia que els reptes de futur passen per la rendibilitat, la sostenibilitat, la modernització i la innovació; així i tot, Planas no va donar cap detall, ni referència a la modernització de l'Urgell, quedant tot en dades generalistes.

Fira Sant Miquel espai Aliments del Territori i tu ©JosepAPérez
L'espai Aliments del Territori i tu a Fira Sant Miquel ©JosepAPérez

Bona participació en la fira

La Fira de Sant Miquel reuneix enguany un total de 288 expositors procedents de l’Estat espanyol, França, Itàlia i els Estats Units, amb una presència destacada de la maquinària agrícola, el reg, les energies renovables o l'agricultura de precisió, inclosos drons per a aplicació de fitosanitaris o minitractors elèctrics amb guiatge automatitzat i capacitat de visió artificial. 

En aquesta edició, una part important de l’àrea d’exposició i de les activitats tècniques se centra en la bio economia i les problemàtiques derivades de la sequera. El recinte firal, de 50.000 metres quadrats, s'ha reorganitzat a causa de les obres de remodelació al Palau de Vidre.