La Diputació de Lleida destinarà 7 MEUR a municipis petits pel repoblament

Foto: Diputació de Lleida.

La Diputació de Lleida destinarà 7 milions d'euros a ajuts a municipis petits de la demarcació per a projectes que afavoreixin al repoblament. El Ple ha aprovat inicialment aquest dilluns les bases de la convocatòria que preveu tres línies d'actuació.

El despoblament és un problema que afecta des de fa anys la demarcació de Lleida on un 53% dels municipis tenen menys de 500 habitants. En concret, la diputació lleidatana destinarà 7 milions d'euros a aquests ajuts que preveuen tres línies d'actuació.

Per una banda, subvencionar als ajuntaments la compra, construcció i rehabilitació d'habitatge públic per llogar-lo com a primera residència durant un període mínim de deu anys. Es podran beneficiar d'aquesta línia d'ajuts ajuntaments o EMD de poblacions amb un màxim 500 habitants o que tinguin fins a 1.000 habitants i que comptin, com a mínim, amb algun nucli de població amb menys de 500. L'import a subvencionar serà d'un màxim de 100.000 per cada peticionari.

La segona línia permetrà als ens locals lleidatans contractar tècnics que dissenyin i desenvolupin i presentin nous projectes encaminats a desplegar accions que afavoreixin el repoblament, la generació d'ocupació i el desenvolupament dels municipis. Hi podran optar els ajuntaments o EMD amb un màxim de 1.000 habitants, o de fins a 2.000 si tenen algun nucli de menys de 1.000 habitants. L'import subvencionable serà de fins al 95% del cost del projecte.

Finalment, s'ha previst una línia per finançar inversions per a infraestructures i projectes que contribueixin a l'estabilització i creixement de la població, a partir de facilitar la creació d'oportunitats, la creació d'ocupació i l'atracció de talent. Els beneficiaris podran els ajuntaments o EMD amb un màxim de 1.000 habitants, o d'un màxim de 2.000 en cas que tinguin algun nucli de menys de 1.000.  L'import màxim subvencionable serà de fins a 100.000 euros per a cada peticionari, i de fins a 200.000 si se sol·licita a través d'una agrupació de municipis.

En cadascuna de les tres línies s'estableix un mínim de projectes per comarca. Així mateix, s'afavoriran aquelles actuacions d'abast supralocal que presentin diferents municipis de forma conjunta. Les bases dels ajuts s'han aprovat amb els vots a favor del govern, mentre que el PSC, UA i Cs s'han abstingut.

El president Joan Talarn i el vicepresident Jordi Latorre han reiterat el compromís del govern d'ERC i JxCat per combatre contribuir a la repoblació de les comarques lleidatanes. Ambdós han coincidit en reclamar també la implicació de la resta d'administracions en la lluita contra el despoblament fent efectives inversions que el territori porta reclamant des de fa anys. Des de l'oposició, han defensat que abans d'aprovar la convocatòria calia una diagnosi de la situació i necessitats reals dels municipis, sobretot en l'àmbit de l'habitatge, a l'hora d'establir els barems i els límits de població per als ajuts.