Montgai, nou Municipi Starlight a la comarca de la Noguera

Redacció | Foto: Consell Comarcal de la Noguera

La Noguera continua ampliant el seu territori amb certificació Starlight amb la darrera incorporació de Montgai. S’ha instal·lat una senyalització per acreditar i informar que s'entra en una zona Starlight als municipis de Montgai i Butsènit d’Urgell.

En total, ja són 19 els municipis de la Noguera que tenen aquesta certificació, i la làmina total de cel protegit a la Noguera supera el dia d'avui els 1.400 km2.

El terme municipal de Montgai abasta prop de 30 quilòmetres quadrats i es tracta d'una zona amb una contaminació lumínica gairebé inexistent i unes condicions atmosfèriques excel·lents, que faciliten les activitats vinculades al recurs del cel nocturn. De fet, actualment el territori està protegit legalment de contaminació lumínica a través de diferents lleis i decrets.

Un altre aspecte rellevant és que el municipi ha realitzat la renovació d'enllumenat exterior amb lluminàries LED PC ÀMBAR i FHSinst < 1%, és a dir, les menys contaminants i recomanades per la Fundació Starlight, complint amb les exigències de la normativa autonòmica per pertànyer a la zona d’influència del Montsec.

La certificació com a Municipi Starlight està orientada a aquelles petites localitats amb identitat pròpia i amb caràcter principalment rural, que busquen diversificar la seva economia mitjançant el desenvolupament de l'astroturisme, amb l'objectiu d'afavorir el creixement econòmic i sostenible del territori i evitar-ne la despoblació.

Amb el certificat de Municipi Starlight, Montgai passarà ara a formar part del territori ampliat de la Destinació Turística i Reserva Starlight de la Serra del Montsec, al Prepirineu de Lleida a Catalunya.

Per a més informació sobre la Certificació Starlight i l’astroturisme a la Noguera podeu consultar el web: https://www.turismenoguera.cat/