La 28a Temporada d’Arts Escèniques de Tàrrega aixeca el teló amb 192 abonaments venuts, la xifra més alta des del 2008

Redacció | Foto: Ajuntament de Tàrrega

La Regidoria de Cultura de Tàrrega va aixecar ahir dijous 22 de setembre el teló de la 28a Temporada d’Arts Escèniques amb una molt bona acollida i la doble funció que va oferir la companyia Mambo Project va aplegar un centenar espectadors. A més, s’han venut fins a 192 abonaments, xifra superior a la registrada en les tres darreres edicions del cicle. Les temporades 2019-20 (pre-pandèmia), 2020-21 i 2021-22 se’n van vendre 113, 126 i 165 respectivament. De fet, caldria recular fins a l’any 2008 (quan va esclatar la crisi immobiliària) per trobar una quantitat més elevada d’abonaments despatxats. El regidor de Cultura, Carlos Vílchez, assenyala que "l’elevat nombre d'abonaments venuts aquest inici de temporada demostra la fidelitat del públic targarí vers el cicle, un dels més veterans de les terres de Ponent.”

L’espectacle ‘Iaia’ de Mambo Project va iniciar ahir a la 28a Temporada d’Arts Escèniques amb una peça de teatre immersiu en què el públic s’ubica dalt l’escenari, de la qual avui divendres se n’oferiran dues sessions més amb totes les entrades venudes. El muntatge, que explora els canvis en les relacions amb la gent gran arran de l’impacte de la Covid-19, parteix de material documental real extret de videotrucades realitzades amb àvies. El resultat és un “confessionari intergeneracional” en què el jovent redescobreix aspectes inèdits dels seus familiars. Val a dir que entre les dues sessions d’avui (21.15 h), la tècnica de Cultura Teresa Garcia detallarà la programació de tot el cicle acompanyada del periodista i actor Marc Andreu, un dels protagonistes de ‘Terra Baixa’.

El cicle targarí oferirà unes altres 8 propostes fins al febrer així com unes altres 6 propostes de Fundació La Xarxa adreçades al públic familiar. La capital de l’Urgell continua apostant així per una programació professional de qualitat que engloba muntatges de caràcter més popular amb altres de creació contemporània innovadora. A més, des de l’escenari del Teatre Ateneu, del qual se’n commemorarà el centenari de la seva obertura, es vol fer reflexionar al públic al voltant de temes socials com el canvi climàtic, l’envelliment, la precarietat laboral, la diversitat sexual o el risc d’exclusió.

Un dels muntatges més esperats serà la nova versió de ‘Terra baixa’ sorgida del programa ‘El llop’ de TV3, que compta amb la participació del targarí Marc Andreu. De la mà d’Àngel Llàcer i amb producció de La Perla 29, un elenc amateur s’ha convertit en professional portant a escena una adaptació actualitzada del clàssic d’Àngel Guimerà que arribarà a Tàrrega el dissabte 22 d’octubre (dues funcions). La història d’amor de la Marta i el Manelic, 125 anys després de la seva estrena, es manté com un referent de la dramatúrgia naturalista.

Un altre dels plats forts de la programació serà la comèdia ‘Monopoli’ del grup Eòlia i+D, que posa al descobert la fragilitat del model de vida capitalista amb les precarietats que comporta en els àmbits laboral i de l’habitatge. Els protagonistes són una parella interpretada per Sara Espígul i Eduard Buch que viuen una situació incerta, molt lluny de les expectatives que tenien vint anys enrere quan eren universitaris. El text de Mar Monegal fou premiat al 10è Torneig de Dramatúrgia del Festival Temporada Alta. La cita és el dissabte 5 de novembre.

Prendrà el relleu el dissabte 19 de novembre ‘De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda’, àcida tragicomèdia de Joan Yago que posa el dit a la llaga sobre l’emergència climàtica. La Calòrica embolcalla el seu missatge ecològic amb una crítica contundent contra la inacció i la passivitat davant aquesta greu problemàtica. El muntatge es va endur dos dels Premis Teatre Barcelona 2021 (millor espectacle i millor autoria original) i un Premi MAX per a Mònica López com a millor actriu.

El gènere musical tindrà presència a Tàrrega el dissabte 3 de desembre gràcies a ‘Barcelona 24h’, centrat en les vides creuades de quatre joves a la ciutat de Barcelona. El text i la música original són de Pau Barbarà Mir mentre que Didac Flores s’encarrega de la direcció musical i Ruben Yuste de les vistoses coreografies. Suerte En Mi Vida Producciones ha bastit una atractiva proposta de gran èxit que també ha estat nominada a quatre Premis Butaca.

El circ també té cabuda a la programació targarina: el Col·lectiu F.R.E.N.È.T.I.C. portarà ‘Save the temazo’ el dissabte 17 de desembre. Es tracta d’una experiència visual que combina ficció, realitat, art cinematogràfic, acció social i humor per reivindicar la importància de la música. Sota la batuta del director de cinema Suso Imbernón, la peça pren el títol de l’ONG internacional que lluita per rescatar els valors de la música.

Els espectadors del Teatre Ateneu tindran ocasió de descobrir el dissabte 14 de gener l’escriptora Anja Hilling, revelació de la nova dramatúrgia alemanya. ‘Animal Negre Tristesa’ parla de la por i la vulnerabilitat humana en el context d’una aparentment idíl·lica excursió al bosc que esdevindrà una experiència infernal. Estrenada també a França i Suècia amb excel·lents crítiques, la peça compta aquí amb la direcció de Julio Manrique i la producció de la Sala Beckett.

Per la seva part, la reconeguda companyia basca Tanttaka Teatroa portarà la comèdia dramàtica ‘Mi hijo solo camina un poco más lento’ d’Ivor Martinic, autor originari dels Balcans. Una humil casa és el marc de les vicissituds d’una dona per cuidar la família i, en especial, el seu fill Branko, que pateix una malaltia degenerativa. La memòria, el pas del temps o la solitud conflueixen en un muntatge commovedor que captivarà el públic de Tàrrega el dissabte 28 de gener.

Finalment, la Sala Flyhard presentarà el dissabte 11 de febrer la comèdia ‘Família (Im)possible’, la qual parla dels prejudicis sobre la diversitat de gènere. La nova obra de Carol López trenca així barreres i tabús per normalitzar les noves identitats, orientacions sexuals i models familiars. La trama descriu el conflicte de la Sara i l’Albert, uns pares que tot i ser joves i progressistes no veuen amb bons ulls la relació de la seva filla amb un noi trans.

La majoria de representacions tindran lloc a 2/4 de 9 del vespre excepte ‘Iaia’ (funcions a les 20 i 22h) i ‘Terra baixa’ (amb la primera de les dues funcions a les 18h). Les entrades ja són a la venda, amb els descomptes habituals, a través de La Botiga del Museu i al web www.culturatarrega.cat. En paral·lel, la Regidoria de Cultura també ha programat diverses activitats complementàries com exposicions, col·loquis i conferències per aprofundir en alguns dels temes que vertebren els arguments de les obres.