La Tornarem a Fer, lema de la Festa Major de Tornabous

Redacció | Foto: Ajuntament de Tornabous

El 30 de setembre, l’1 i 2 d’octubre la Vila de Tornabous es muda per celebrar la seva festa en honor a la seva patrona, la Mare de Déu del Roser.

El lema escollit per la festa major d’enguany és La Tornarem a Fer. Amb una clara referència als esdeveniments ocorreguts al nostre país just ara fa cinc anys, però amb una clara intencionalitat de recuperar les festes populars i sense restriccions, d’abans de la pandèmia. La Comissió de Cultura, amb el suport d’entitats, empreses i persones del municipi, ha elaborat un programa d’activitats que convida a sortir als carrers, per retrobar-se i fer festa grossa.

L’inici formal de la festa serà el pregó de festa major. Enguany, aquest honor recau a les senyores Encarna López Esteve i Pepita Valls Franquesa, fins aquest darrer estiu, metgessa i infermera del Consultori Local de Tornabous. Amb aquest gest, el municipi vol reconèixer i agrair públicament la seva tasca de cura dels veïns i veïnes de municipi, durant els darrers anys. De manera particular, durant el temps de pandèmia i de confinament. I per extensió, apreciar la feina de totes les professionals de l’àmbit de les cures, la salut i l’atenció a les persones, que desenvolupen la seva tasca en l’entorn rural.

Recuperem la platea del cine Flotats com un espai gratuït per gaudir de les arts escèniques. Divendres a la tarda, amb l’espectacle familiar de titelles ‘La Llàntia Meravellosa’, de la companyia Festuc Teatre; dissabte a la tarda, una sessió de cinema familiar, amb el suport de l’Associació del Cinema i diumenge a la tarda, l’obra de teatre ‘Almenys no és Nadal!’, amb la formació santandreuenca Teatre pels descosits.

La música en viu és un altre ingredient clau de la nostra barreja festiva.

Divendres a la nit, pujaran a l’escenari la cantautora Laia Llach, un valor emergent del panorama musical català i que arriba després del seu pas pels festivals Cruïlla XXS, la Santa Market, el Tastautors o el Microclima. A continuació Alidé Sans, la cantautora i activista occitana que ja va sorprendre’ns fa un parell d’estius al festival a2m, torna al nostre poble per presentar-nos els seus darrers treballs.

La sobretaula de la nit de dissabte estarà amenitzada per la música tradicional festiva de La Portàtil FM.

Sense oblidar les sessions electròniques dels dj. Russi, Los Notas del Barrio i la disco mòbil Nuncarguense que ens convidaran a acabar de donar-ho tot.

La taula és un element clau de la festa. Nosaltres també ho entenem així i per això, el berenar ofert l’AMPA de l'Escola Espígol i els sopars i els vermuts populars marcaran el compàs de la festa. I més encara, dissabte de bon matí, agafarem la bicicleta per passejar pel municipi i arribar-nos fins a la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol per participar de les activitats programades amb motiu del 22è Cap de Setmana Ibèric. A la tarda, us esperem al camp d’esport pel primer torneig de futbol de solteres contra casades i casats contra solters.

Diumenge al migdia, els de la Colla Gegantera del Municipi de Tornabous i la xaranga Bsumeta que omplirà els carrers de tornades festives durant el passacarrers i el vermut, al Parc del Reguer. I després del dinar de festa major, fem afició amb el Tornabous FC que es veurà les cares amb Vallfogona de Balaguer CF.

Podeu consultar, horaris i detalls de la programació al web a2m.cat/fmtornabous22 i a les xarxes socials, amb l’etiqueta #FMTornabous22