La Fira del Torró d'Agramunt amplia les activitats entorn la plaça del Mercat

El certamen tindrà lloc els dies 7 i 8 d'octubre, convertint Agramunt, de nou, en l’epicentre del món del torró i la xocolata a la pedra 

Presentació Fira del Torró i de la Xocolata a la pedra d'Agramunt. © Asmaa R. Bellahbhib
photo_camera Presentació Fira del Torró i de la Xocolata a la pedra d'Agramunt. © Asmaa R. Bellahbhib

Agramunt ha presentat la 34a edició de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra, que tindrà lloc els dies 7 i 8 d'octubre, convertint el municipi, un any més, en el punt de trobada del món dolç i del producte agroalimentari de qualitat.

Tal com ha explicat Tamara Lombardo, directora de la Fira, enguany es pretén consolidar totes les activitats que giren entorn de la plaça del Mercat. L'any passat es va estrenar l'Aula de la Xocolata i el Vi, a l'Espai Guinovart (Plaça del Mercat, 1), que com afirma Lombardo “van funcionar molt bé”, per la qual cosa, aquesta edició l'organització ha duplicat el nombre de sessions d'aquesta Aula, que acollirà un total de nou demostracions i tastos. Entre les activitats, destaca un tast a cegues de petits fours de xocolata i vins de la DO Costers del Segre conduït pel col·lectiu Taula Dolça. També hi haurà activitats amb tots els xocolaters i torronaires d’Agramunt. 

Podeu descarregar el programa detallat de la Fira del Torrò i la Xocolata a la Pedra

D'altra banda, i continuant amb l'objectiu de consolidar les activitats de la plaça del Mercat, també s'ha millorat i ampliat l'oferta de jocs familiars, des de les deu del matí fins a les nou de la nit, i s'ha potenciat l'espai cantautor amb una segona sessió de música en viu, que es durà a terme al vespre.

Espai on s'ubicarà la nova plaça del Torró d'Agramunt. © Asmaa R. Bellahbib
Espai on s'ubicarà la nova plaça del Torró d'Agramunt. © Asmaa R. Bellahbib

Entre les novetats més destacables de la 34a edició de la Fira, hi ha la presentació del projecte de la nova plaça del Torró, fent homenatge al producte estrella d'Agramunt. El nou espai, situat en una zona enjardinada davant de la plaça Fondana i prop de l'estació d'autobusos, anirà presidit per un monument de grans dimensions, creat per Serafina Balasch, que combinarà els colors de la xocolata, el torró i l'avellana i inclourà una inscripció fent referència als torronaires locals. Les obres de la nova plaça van iniciar-se aquest passat dijous amb la previsió que finalitzin de cara la celebració de la fira. 

A més a més, l’Aula del Tast, un espai on es donen a conèixer els productes de proximitat més destacats i que enguany tindrà “més productors que mai”—tal com ha remarcat la directora de la Fira— aquesta edició s'ha renovat, canviant el seu format. L’Aula serà en forma de barra per tal de fomentar la proximitat entre els participants i els productors

Un cop més, el Pavelló Firal d'Agramunt serà un dels grans epicentres de fira. El pavelló dolç serà l'àrea dedicada als torronaires amb IGP Torró d'Agramunt, acompanyats d'altres expositors del món del dolç. Un espai firal on conèixer totes les novetats i descobrir tots els nous sabors que presentaran els torronaires. També comptarà amb un intens programa d’activitats a l’Aula del Gust amb els torronaires i diversos referents de la pastisseria i la cuina dolça. Podeu consultar tota la programació en aquest enllaç.

Finalment, la directora de la Fira ha explicat que enguany també s'ha fet un ‘canvi de rumb del Torronaire d’Honor’. L'acte tindrà lloc dissabte al vespre i el Torronaire d’Honor serà el Sr. Postu. ‘D’acord amb els torronaires, hem buscat un gir més mediàtic amb persones que apostin per la difusió del nostre territori’, ha apuntat Lombardo. 

Així mateix, entre el pavelló firal i el nucli antic, hi haurà més de 140 d'artesania que uniran tots els espais de la fira.

Al programa d’activitats no hi faltarà l’espai de la Cuita, on es viurà en directe l’elaboració del torró d’Agramunt i activitats pels més petits a l’Espai Cuinetes amb tallers gastronòmics pedagògics. La inauguració oficial de la fira serà el dissabte 7, a les 11 h del matí, i anirà a càrrec de Jordi Cuixart, expresident d’Òmnium Cultural.

A la zona de Les Foodgonetes els assistents podran gaudir d’una àmplia oferta gastronòmica que inclourà des d’entrepans o hamburgueses, a hotdogs o pizzes, entre altres opcions, al llarg de tot el cap de setmana. Estaran ubicades a la Plaça Fondandana.

Sílvia Fernàndez, alcaldessa d'Agramunt, per la seva part, ha remarcat que la fira ‘és un dels millors aparadors d’Agramunt’ i que ‘és un orgull poder-ne gaudir’. “El Torró és un dels motors principals econòmics que tenim a la vila d'Agramunt, el qual va lligat a altres productes, que es combinen i posen en valor tot el que tenim”, va afegir.