Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de Tàrrega iniciarà l’any vinent la construcció d’un nou centre de dia per atendre persones amb malalties neuro-degeneratives

Redacció | Foto: Ajuntament de Tàrrega

L'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de Tàrrega i Comarca (AFATC) disposarà d’un nou centre de dia per millorar l’atenció a persones amb malalties neuro-degeneratives. L’edifici, que també esdevindrà la nova seu de l’entitat, es començarà a construir l’any 2023 en un terreny municipal de 3.300 metres quadrats situat a la zona del Càmping Municipal vora el camí de Verdú, al sud del nucli urbà. El Ple preveu aprovar la setmana vinent la cessió de la finca després que el passat juliol ja rebés llum verda per unanimitat la nova qualificació jurídica del terreny. D’aquesta forma, el consistori i l’AFACT uneixen esforços per potenciar els serveis socials i millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen Alzheimer. S’ha de recordar que les instal·lacions actuals de l’AFATC al carrer d’Alonso Martínez s’han quedat petites i que cal un canvi d’emplaçament.

El nou immoble, que suposarà una inversió d'1.159.895 euros, acollirà un modern centre de dia especialitzat en demències on s’oferirà atenció tant a les persones afectades com a les seves famílies. En total, s’habilitarà una superfície construïda de 1.126 metres quadrats, dels quals es destinaran 283 m² a tallers i 535 m² als patis exteriors arbrats que caracteritzen el projecte arquitectònic. L’equipament, tot a planta baixa, també disposarà d’un aparcament amb capacitat per a 40 vehicles. Precisament, l’edifici s’aixecarà en una zona ben comunicada, de fàcil accés i en un entorn rural que contribuirà al benestar de les persones ateses.

El disseny s’ha resolt mitjançant una creu de quatre braços articulada al voltant d’un pati central que permetrà generar altres patis interiors garantint la intimitat dels usuaris. La forma de la planta ha propiciat que el projecte hagi adoptat el nom de ‘Lauburu’, que en euskera vol dir “quatre braços” i en sànscrit, “benestar”. Cada ala agruparà un ús del centre: administració i serveis; tallers; espais comuns; i despatxos. El sistema prefabricat de l’estructura permetran una significativa reducció del temps d’execució i de cost econòmic. El projecte s’ajusta a criteris de sostenibilitat i incorporarà sistemes d’alta eficiència energètica per assolir el màxim confort amb un menor consum. Els materials de construcció seran el formigó d’àrids reciclats i la fusta de colors clars per generar ambients càlids.

L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha destacat que el nou centre de dia de l’AFATC “s’adequarà a les necessitats futures de l’entitat, la qual ha vist augmentar significativament el nombre d'usuaris. Es tracta d’un projecte de ciutat que respon a la professionalització que ha adquirit la tasca desenvolupada per l’AFATC”. Per la seva part, la presidenta de l’AFATC, Teresa Robert, ha qualificat de “moment històric” la presentació d’avui i ha agraït la cessió del terreny per part del consistori. “Ens hem acollit a diferents línies de subvenció per ajudar a sufragar la construcció i cercarem més ajuts de les administracions”, ha afegit Robert. A la roda de premsa també han assistit Assumpta Pijuan, regidora d’Acció Social Associativa, Igualtat i Salut; Xavier Rossell-Aparicio, regidor de Ciutadania; Ramona Moix, directora de l’AFATC; Santi Pujol, sots-president de l’AFACT; i els joves arquitectes Guillem Cabanach, Noelia de la Red, Jaume Mercadé i Jordi Ribas, que han redactat el projecte guanyador sorgit d’un concurs d’idees.