40 anys clamant per un futur millor a la Marxa Ecològica i per la Pau

Belianes dona el tret de sortida a la jornada amb un manifest que apel·la a repensar les nostres accions
La Marxa Ecològica i per la Pau a Belianes ©JordiBonilla
photo_camera La Marxa Ecològica i per la Pau a Belianes ©JordiBonilla

Belianes celebrava el 1984 la primera edició de la Marxa Ecològica i per la Pau de la mà de l’Agrupament Escolta i Guia Terra Plana amb la voluntat de crear consciència al municipi sobre les agressions a la natura i el concepte de pau. Quaranta anys després, la Marxa s'ha consolidat i ha celebrat les quatre dècades de vida recorrent en bicicleta els municipis de Belianes, Bellpuig, Vilanova de Bellpuig i Arbeca.

“No som a temps d'evitar el col·lapse del sistema, però sí de repensar un futur basat en el que sempre hem defensat: l'ecologia i la pau”, així ho reivindicava el manifest d'aquesta 40a edició que s'ha llegit abans d'arrencar la pedalada a les nou del matí a Belianes. En el discurs també s'ha apel·lat a la responsabilitat de cadascú en treballar per un futur millor repensant les nostres accions.

La Marxa ha reunit prop de 500 persones entre ciclistes, voluntaris i col·laboradors

Sortida de la Marxa Ecològica i per la Pau de Belianes ©JordiBonilla
Sortida de la Marxa Ecològica i per la Pau de Belianes ©JordiBonilla

Des de Belianes, la Marxa s'ha dirigit a Bellpuig i al llarg del matí ha anat recorrent els quatre municipis. Durant el recorregut hi haurà degustacions a càrrec d’empreses locals (La Perla, Cal Valls i Pa de pessic) i els ajuntaments de cada localitat. La jornada clourà amb un dinar popular al pavelló de Belianes. 

40 anys removent consciències

La presidenta de l’Associació de la Marxa, Imma Culleré, va explicar que l'objectiu inicial el 1984 era “conscienciar a la gent sobre què significa estar en guerra i que coneguessin les agressions que pateix la natura”.

Al llarg d’aquestes edicions, han anat dedicant les activitats i les jornades prèvies a temes com els conflictes del Sàhara o l’Afganistan, les nuclears o els transgènics, entre altres. Després que el cau de Belianes deixés d’assumir l’organització, es va crear un equip de col·laboradors i, finalment, el 2016 es constitueix l’entitat actual.

Durant la pandèmia, la Marxa no va aturar-se i es van dur a terme diferents activitats com pedalades dins de cada terme municipal amb relleus o lectures del manifest a cada poble.

El cartell d’aquesta 40a edició és un collage de tots els cartells anteriors creat per la dissenyadora belianenca Paula Culleré

Bicicletes de totes les mides a la Marxa de Belianes ©JordiBonilla
Bicicletes de totes les mides a la Marxa de Belianes ©JordiBonilla

Pel 30è aniversari es va preparar un llibre il·lustrat que va estrenar-se cinc anys després amb la història de la Marxa explicada i dibuixada pels infants del municipi. Al mateix temps, es va estrenar la plaça de la Marxa, un espai del poble dissenyat pels mateixos veïns i que cada any es va transformant amb les jornades a jova. En aquest espai s’ha plantat espècies autòctones, s’ha emprat bioconstrucció de diferents elements i s’hi ha instal·lat caixes niu per ocells i ratpenats.

Tal com va afirmar el membre de l'entitat, Lluc Morgades, un dels pròxims objectius serà treballar amb l’Ajuntament per poder captar les aigües pluvials de la teulada del pavelló municipal i buscar-ne nous usos, ja que es perden molts litres que se’n van al clavegueram.

Actualment, l’Associació de la Marxa Ecològica i per la Pau la formen una setantena de socis que treballen per comissions durant tot l’any dissenyant el programa d’activitats que desenvolupen al llarg del mes de maig i que culmina amb la pedalada.