Bellpuig presenta en societat els comptes del 2022 i les inversions del nou exercici

La regidora d’Economia, Imma Oliva va explicar que les previsions d'ingressos que inicialment eren de 5.076.858 euros finalment han estat de 5.683.576 euros, per les subvencions aconseguides
Jordi Estiarte i  Imma Oliva presenten els comptes de Bellpuig ©Bellpuig
photo_camera Jordi Estiarte i Imma Oliva presenten els comptes de Bellpuig ©Bellpuig

L'equip de govern de l'Ajuntament de Bellpuig, que lidera novament el republicà Jordi Estiarte va presentar aquest dijous els comptes de l'exercici 2022, en un acte públic que va tenir lloc a la Llotja. Estiarte va presidir la presentació acompanyat de la regidora d’Economia, Imma Oliva amb qui també van apuntar la previsió d'inversions que el consistori té previs per l'any 2024.

Els responsables municipals van destacar que el consistori ha amortitzat deute per valor de 274.000 euros, i pel que fa a les inversions van destacar la instal·lació de plaques fotovoltaiques en edificis municipals per valor de 77.012 euros, una iniciativa que obrirà la porta a la constitució d'una comunitat energètica  per posar l'energia al servei de les persones.

En els darrers quatre anys de govern, s'ha passat d'un endeutament del 39% a un endeutament del 14%. S'ha passat d'un període de pagament de 23 dies el 2019 a 10 dies el 2022, i d'una liquiditat del 17% el 2019 a una liquiditat del 26% el 2022, fet que permetrà engegar nous projectes

Jordi Estiarte i  Imma Oliva presenten els comptes de Bellpuig ©Bellpuig
Jordi Estiarte i Imma Oliva presenten els comptes de Bellpuig ©Bellpuig

En l'àmbit de les inversions Estiarte considera les obres de la deixalleria, un equipament en el qual  s'ha millorat la instal·lació i s'ha fet una zona per gestionar fibrociment per valor de 45.808 euros. També destaca la inversió de 103.178 euros a les piscines municipals amb la substitució del paviment que delimita el perímetre de les dues piscines i la implantació de serveis que permeten gaudir de la piscina a persones amb mobilitat reduïda.   

La responsable de les finances local va explicar que gràcies a les subvencions aconseguides pel municipi la transferència que es fa a l'EMD de Seana que estava prevista en 5.076.858 euros va passar a 5.683.576 euros.

L'alcalde de Bellpuig va destacar també les millores que ha portat el sistema d'illes de contenidors, que han suposat un estalvi del cànon de rebuig de 23.137 euros a causa de l'increment de la taxa de reciclatge. I va explicar que en un any, amb la campanya Bellpuig recicla, s'han incrementat els índexs de reciclatge més que en els darrers sis. Aquestes millores en l'índex de reciclatge, a més, s’espera que es vegin encara més incrementades amb la implantació del porta a porta aquesta legislatura.

La regidora d’Economia va presentar els resultats de la liquidació. El resultat pressupostari del 2022 va ser de 595.177 euros, amb un endeutament de 663.878 euros i un romanent de tresoreria d'1.475.795 euros

Estiarte va destacar la importància de la prudència a escala d'inversions, que permetrà afrontar reptes com la millora del sistema d'aigües. També va destacar que s'estan executant les obres dels carrers Seré i Bormio, per un valor de 496.000 euros i la compra dels terrenys del futur nou CAP per valor de 409.000 euros, una instal·lació que ha de donar servei a gairebé 8000 persones.

La compra d'aquests terrenys, segons Estiarte, ha estat possible gràcies a un peritatge que ha permès comprar-los per un import molt inferior al que demanava la Sareb evitant així una ampliació de l'antic edifici, per fer-ne un de nou amb totes les millores.

L'Ajuntament, va dir Estiarte, ja ha iniciat els tràmits amb el Departament de Salut per l'inici de la construcció i pel canvi de qualificació del terreny de residencial a serveis

Estiarte també va destacar el projecte per fer un dipòsit d'aigua i instal·lar-hi plaques per tal d'estalviar llum en sistemes de bombeig per valor de 38.000 euros, que serà finançat, majoritàriament, per una subvenció de l'ACA.

La darrera inversió que va destacar l'alcalde és la de fer nous nínxols al cementiri, per un valor de 100.000 euros i l'adquisició d'un sistema informàtic per gestionar els nínxols del cementiri d'una manera més eficient.

En l'àmbit de projectes de futur, Estiarte va assenyalar la millora de la zona esportiva amb diferents inversions, com la finalització de les obres del Pavelló, amb un rocòdrom i diverses instal·lacions que ampliaran el gimnàs i diversos serveis i també, tenint en compte que hi ha un problema greu amb les reserves d'aigua, la necessitat de fer un dipòsit per emmagatzemar l'aigua potabilitzada, de 2.000 metres cúbics, per un valor d'uns 800.000 euros, al que se sumaran una millora del sistema de filtratge i de la potabilitzadora, que també tindrà un import d'uns 800.000 euros.

L’alcalde també va destacar que cal millorar el ferm de la plaça Ramon Folch i que les condicions econòmiques són molt bones per afrontar totes aquestes.
Inversions i la regidora d’Economia va acabar la presentació destacant que a escala econòmica, l'Ajuntament disposa de fons i transparència en la gestió per implementar aquestes inversions.