Borges reforça la seva aposta per la biodiversitat en l’entorn agrari

Text: Redacció / Foto: Borges

En motiu al Dia de la Biodiversitat, celebrat el passat 22 de maig, s’ha presentat l’Observatorio de la Biodiversidad Agraria (OBA), un projecte de la Fundación Global Nature (FGN) que compta amb el suport i finançament del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic a través de la Fundación Biodiversidad.

Borges International Group és la primera empresa agroalimentària que s’ha sumat al OBA, un projecte obert basat en la ciència participativa, amb el que es busca conèixer millor l’estat de la biodiversitat al medi agrari a Espanya i monitorar com algunes pràctiques en l’agricultura ajuden a preservar-la. Les metodologies implementades (observació directa, recomptes, nius i trampes, etc) són estàndards senzills i assequibles, aptes per a públic no especialitzat. Per aquest motiu, el projecte pretén involucrar i sensibilitzar directament als agricultors que són els principals implicats en fer el seguiment en la mateixa finca, a peu de camp.

El projecte comença amb 21 finques pilot, entre les quals Borges International Group col·labora amb la finca Mas de Colom de Tàrrega. El seu objectiu també és demostrar com la biodiversitat a part de ser necessària i una garantia de futur per a l’agricultura i la seguretat alimentària, també pot ser al mateix temps senzilla d’aplicar i de controlar. Tot això contribuirà a més a garantir un subministrament de matèries primeres de forma sostenible i traslladar-ho a la cadena de valor.

Pla d'Acció per a la Biodiversitat

En aquesta mateixa finca, l’empresa està implementant també el Pla d’Acció per a la Biodiversitat elaborat juntament amb la Fundación Global Nature a través del qual es pretén preservar i augmentar la biodiversitat a través de pràctiques que contribueixen al segrest de carboni, a la reducció de l’erosió i a la mitigació del canvi climàtic.

Entre moltes altres iniciatives que es desenvoluparan, hi ha la implantació de cobertes vegetals que controlen la pèrdua de sòl fèrtil i el control de plagues de manera natural, així com la plantació de més de 3.000 metres lineals d’arbres i arbustos on la fauna i l’ecosistema poden trobar-hi aliment i, a més, ajuden  a segrestar carboni de l’atmosfera.

L’adhesió al projecte de l’Observatorio de la Biodiversidad Agraria servirà també com a eina per complementar i monitorar totes les accions implementades en aquest Pla, obtenint dades directes i comparatives per comptabilitzar l’impacte positiu de l’activitat i la seva evolució en el temps.

Mesures orientades a la conservació del medi ambient

Addicionalment, la companyia dedica un total de 1,38 milions de m² a la conservació del medi ambient i la biodiversitat en la resta de les seves finques a través de projectes de reforestació, guaret, conservació de zones ZEPA, devesa i pastures en diferents finques de Granada, Lleida i Portugal. En aquestes, es porten a terme per exemple, pràctiques de reforestació, com és el cas de El Carquí (Granada) amb 776 mil m² o zones de guaret a Lleida que ajuden a la conservació de les aus agrícoles, el grup d’aus més amenaçat en l’àmbit europeu.

També destaquen els 198 mil m² de devesa a Machados (Portugal) i 76,5 mil m² d’alzinar a Palheta (Portugal) que es destinaran a mesures compensatòries amb finalitat ambiental. Es tracta d’un ecosistema únic típic de la península Ibèrica que integra alzines, sureres i pastura. La devesa regula els cicles d’aigua i fertilitat del sòl, potencia la biodiversitat i, a més, té un paper fonamental en la mitigació del canvi climàtic a causa de la fixació de diòxid de carboni. Només en una hectàrea de la seva pastura es fixen entre 30.000 i 40.000 quilos equivalentes de CO₂.