Castellserà, la zona zero de la Covid a Lleida un any després

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

Aquest dimarts dia 9 de març es complirà un any de la detecció del primer cas de Covid a la demarcació de Lleida, una veïna de Castellserà que havia participat en el viatge amb l'Imserso a Benidorm, excursió de la que van tornar diversos contagiats, i que va morir el hospital Arnau de Vilanova el dia 23 d'aquest mateix mes on havia ingressat el 8 de març.

S'ha de recordar també que el dia anterior els Mossos d'Esquadra van tallar part del carrer d'Urgell d'aquest municipi perquè havia mort una dona, que també havia viatjat a Benidorm, de la qual sospitaven que podia tenir Covid, fet que va obligar a confinar als seus familiars al garatge de l'habitatge durant més de 12 hores per prevenció.

L'alcalde de Castellserà, Marcel Pujol, recordar que el dia 8 de març de 2020 al matí van celebrar una plantada d'arbres al costat de la deixalleria municipal i a la tarda va rebre un missatge de WhatsApp que hi havia una carrer tallat per prevenció després detectar per un possible cas de Covid en un habitatge on hi havia una persona morta i amb una família confinada al garatge. Pujol explica que "vaig intentar contactar amb la delegada territorial de Salut i amb el delegat del govern a Lleida però ningú sabia res". A la tarda, un inspector dels Mossos d'Esquadra va informar-lo que estaven esperant un equip d'Epidemiologia de Torredembarra, "fet encara més surrealista". "Tot el dia fent trucades sense rebre cap resposta, finalment arriben les 11 de la nit, ve un jutge, aixeca el cadàver i se'n van com si no hagués passat res, ens vam quedar molt preocupats, imagino que ningú ens dirà mai la descoordinació que hi va haver o l'error que va cometre algú, que no passa res i que entenem perfectament a un any vista, però ens va saber greu, bàsicament perquè no sabíem quina explicació donar als nostres veïns i més tenint en compte que som un petit ", lamenta l'alcalde.

L'endemà encara va ser més preocupant per Castellserà. Pujol relata que "a la nit estàvem fent junta de govern, em va trucar la delegada de Salut a Lleida per confirmar-me que la veïna que el dia 8 a la tarda havien traslladat a l'hospital era positiu de Covid, el primer cas detectat en la província". "Ara és molt fàcil dir que tens un repunt, que l'Rt està per sobre d'1 o que tancaràs algun equipament, però en aquell moment no es parlava res de tot això, i evidentment estàvem preocupats, motiu pel qual ens vam anticipar a les directrius de Salut i vam acordar tancar la llar de jubilats i la biblioteca municipal, tot i que reconec que ens vam sentir sols, ningú ens donava suport", afegeix.

Una altra jornada complicada per a l'alcalde de Castellserà va ser la de l'enterrament de la dona per la qual havien tallat el carrer i que va morir el dia 8, que va tenir lloc un dia d'aquella setmana. Malgrat que els van comunicar que no tenia coronavirus, els van obligar a aplicar el primer protocol d'enterrament de Covid a la província, "que en aquell moment volia dir no fer cerimònia i anar a el cementiri a vigilar que no entrés ningú (excepte els famílies més propers), i recordo que vam anar-hi la brigada municipal i jo mateix i vam viure un moment de tensió", comenta Pujol .

L'alcalde de Castellserà també fa referència a l' "etiquetatge" que va patir el municipi durant les primeres setmanes de pandèmia i que durant tot aquest any han patit també altres localitats: "La dona que va ser el primer cas positiu de Lleida, em va trucar perquè li havien dit que dèiem que no tornés a Castellserà i els repartidors, entre d'altres, es negaven a venir aquí. I és que en aquell moment la gent feia creu i ratlla als que tenien la Covid, i penso que aquí també va faltar certa pedagogia per part de l'administració".

A partir de llavors, la situació a Castellserà es va normalitzar, encara que va quedar un "sentiment de molta tristesa, ja que veus que se't moren veïns, que era habitual veure al carrer, aquestes dues dones, per exemple, eren molt alegres, participatives i sempre anaven a la llar de jubilats, sense poder acomiadar-los, i alhora d'angoixa". Tot i això, l'alcalde afirma que "els veïns es van conscienciar ràpidament i crec que això ens ha salvat una mica, de fet, al municipi hem estat molt tranquils fins fa un mes i mig que vam tenir un petit brot, que no va passar d'aquí". Amb tot, "en l'últim any, a Castellserà hem perdut més d'un 1% de la població per Covid (més de 10 persones), que equivaldria a 1.400 persones mortes a la ciutat de Lleida", destaca. Tan sols els dos primers mesos de la pandèmia van morir 9 veïns, 8 per la Covid, la majoria usuaris de la residència de la Fuliola on es va registrar un important brot. La idea del consistori és fer un acte conjunt d'homenatge a totes les víctimes quan la situació millori, que ja estava previst en el marc de la Festa Major però es va cancel·lar perquè la situació epidemiològica a Lleida va empitjorar.

L'alcalde de Castellserà defineix aquest últim any com "perdut, en la majoria de coses recules al 2019, no tens la sensació que hagis fet res al 2020, encara que també ha servit per adaptar-nos". Pujol assegura que "després d'un any de confinament, la gent està molt crispada, cansada i esgotada, sensació que també tenen molts alcaldes, ja que hem detectat que qualsevol cosa que abans passava per alt, ara sembla que s'acabi el món, i jo li dono la culpa el confinament i a la falta d'oci i de contacte social en el marc d'una situació complicada amb molta gent sense feina o en un ERTO que penso que crea tensió".

El primer edil d'aquest municipi de l'Urgell afronta aquest nou any com una "oportunitat, ja estem mirant de recuperar projectes o petites reparacions que van quedar aturades perquè l'any passat va ser absorbit per la pandèmia". Pel que fa a les festes, plantegen dedicar un mes a la Festa del Bandoler i un altre mes a la Festa Major per oferir activitats puntuals evitant alhora l'ambient de festa per intentar evitar aglomeracions de gent com a mesura de prevenció contra la Covid però sense renunciar a l'oci i a la cultura. Recordar també que Castellserà va ser el primer municipi de Catalunya que va organitzar un festival de cultura al maig gràcies a la implicació dels artistes locals.