Ciutadilla municipalitza una botiga de queviures per fer front al despoblament

Text: Redacció / Foto: Ajuntament de Ciutadilla

L’Ajuntament de Ciutadilla ha municipalitzat una botiga de queviures per tal de garantir que els veïns tinguin accessible aquest servei bàsic i no hagin de desplaçar-se fora del municipi per anar a fer la compra, tal i com van haver durant ds anys d’ençà el tancament de l’antiga botiga del poble. Així ho va avançar La Mañana i ho ha confirmat l'alcalde, Òscar Martínez, a COMARQUES DE PONENT, que explica que la iniciativa es va posar en marxa fa dos anys. 

L’Ajuntament, davant d’aquesta realitat, va fer un sondeig per valorar la necessitat que tenia la població de disposar d’aquest servei al poble. La resposta va ser unànime. A partir d’aquí, el consistori va traure a concurs la gestió de l’espai i es fa càrrec de les despeses de manteniment.

Per a l’alcalde de Ciutadilla, Òscar Martínez, "aquest és un bon exemple de com un ajuntament pot fer front als efectes del despoblament davant d’una situació de tancament del comerç de tota la vida per falta de relleu". Per a Martínez, "a més de ser un tema de primera necessitat, la botiga s’ha transformat en un espai d’interacció social, que ha permès vitalitzar el poble, ja que fomenta la relació de la gent de diferents generacions i l’arrelament al municipi. Una bona manera per a lluitar contra el despoblament rural". L’alcalde de Ciutadilla també ha destacat que la disponibilitat d’aquesta botiga al mateix poble, ara en plena pandèmia de la Covid, "està fent una tasca social important, doncs està fa el servei de lliurament dels productes al domicili de persones grans de risc que no poden sortir o que han de minimitzar la interacció social per evitar contagis".

Alguns accions que ha dut a terme l'Ajuntament de Ciutadilla per frenar el despoblament són la posada en marxa del menjador a l'escola, que ha permès mantenir al centre una vintena d'alumnes, ja que les famílies no s'han vist obligades a escolaritzar els seus fills fora del municipi, i destinar un espai del local social als avis i un altre als joves.