Clou el primer festival 'Maldant la pedra' amb la vista posada en la seva internacionalització

Text: Redacció / Fotos: Sebas

La primera edició de 'Maldant la pedra', festival d’intervenció escultòrica i sociocultural en la pedra de Maldà, va tancar ahir les portes amb un balanç positiu, segons l'alcaldessa, Anna Salla, que ha afirmat que “hem assolit els objectius inicials, promoure una iniciativa cultural i artística que el mateix temps reivindiqui un element patrimonial de primer ordre del nostre municipi com és la pedra”. Salla ha incidit en el bon funcionament dels actes organitzats durant el festival i ha destacat que la voluntat dels organitzadors és internacionalitzar el certamen i ampliar el programa d’activitats de cara a la segona edició.

En aquest sentit, es duran a terme gestions per portar a la població urgellenca escultors d’altres països, com ara França i Itàlia, i per establir contactes i estudiar intercanvis amb esdeveniments culturals d’aquest àmbit ja consolidats com el Festival de la Sculpture et du Marbre de Saint-Béat (França) o el Simposi de l’Itinerario scultoreo dell’Alto Adige de Lana (Itàlia).

D’altra banda, els organitzadors volen establir al llarg de l’any també línies de col·laboració amb escoles d’art i centres docents de Catalunya que ofereixin disciplines relacionades amb la pedra, amb la finalitat que alumnes d’aquests organismes puguin experimentar o fer pràctiques sobre el terreny a Maldà.

'Maldant la pedra', festival desenvolupat entre el 21 i el 27 de juny, ha tingut com a activitat central la intervenció dels escultors Marta Pruna, Nacho Culleré, Normar Cuixé, Noemí Palacios i Kim Schmitz, els quals han portat a terme en directe sengles intervencions artístiques en pedra a la zona del camí de pujada al turó de Sant Joan. Els actes culturals van finalitzar dissabte amb el concert d’arpa a la llum de la lluna a càrrec de Berta Puigdemasa, acte que va aplegar un centenar d’assistents.

Altres activitats celebrats en el marc del festival són l’exposició Dorum, de l’escultora Marta Pruna, al local cultural; la conferència titulada Camí de vida, a càrrec d’aquesta mateixa artista, i l’acte de cloenda, portat a terme ahir diumenge. Els més petits han tingut també protagonisme gràcies al taller d’escultura en pedra per a infants dirigit pel reconegut artista picapedrer Feliu Martín i que ha aplegat 14 nens i nenes d’entre 7 i 12 anys

El festival, destinat a reivindicar, divulgar i promoure el valor de la pedra com a element patrimonial i artístic, ha nascut amb la voluntat d’esdevenir un referent a Catalunya i un focus d’interès turístic i cultural per a Maldà. El certamen està organitzat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Maldà i compta amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació de Lleida, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal de l’Urgell i Romà Infraestructures i Serveis.