Comediants dinamitza la 25a edició dels Premis Culturàlia de Tàrrega

El grup teatral també va rebre un dels guardons junt amb la Revista URTX, l’obra pictòrica de Josep Minguell a Santa Maria de l’Alba, l’activista Manuel de Sanz i l’empresària Aurora Catà
Foto grupal dels premiats i les autoritats a la 25a edició dels Premis Culturàlia de Tàrrega. © Asmaa R. Bellahbib
photo_camera Foto grupal dels premiats i les autoritats a la 25a edició dels Premis Culturàlia de Tàrrega. © Asmaa R. Bellahbib

El passat dissabte 25 de novembre al vespre va tenir lloc la del 25è aniversari dels Premis Culturàlia de Tàrrega, concedits a persones i entitats en reconeixement de la seva tasca en favor del territori. El Teatre Ateneu va acollir una cerimònia plena de simbolisme presentada pel mític grup escènic Comediants.

La companyia de Canet de Mar va aportar a la vetllada el seu inconfusible esclat de color i cultura popular alhora que va rebre el guardó intercomarcal com a impulsors i ideòlegs de la primera Fira de Teatre al Carrer l'any 1981. Jaume Bernadet, portaveu del grup, va manifestar la seva alegria per tornar a Tàrrega, “una ciutat que és com casa nostra i on vam desenvolupar un llenguatge propi dins el teatre de carrer”.

El Centre Cultural de Tàrrega i la Regidoria de Cultura, organitzadors de la convocatòria, també van homenatjar en la categoria de trajectòria URTX – Revista d'Humanitats de l'Urgell, capçalera que des de l'any 1989 ha publicat més de 600 articles de recerca en 37 volums. Va recollir el guardó Jaume Espinagosa, director dels Museus de Tàrrega, que va destacar “l'estimació i el respecte que senten pel territori els articulistes d'URTX, esforç ara reconegut amb aquesta distinció”.

El premi a l'artista es va concedir al conjunt de frescos realitzats pel pintor targarí Josep Minguell a l'Església Parroquial de Santa Maria de l'Alba, una impressionant obra en què ha invertit 16 anys de feina. Minguell es va mostrar emocionat perquè “aquest treball ha connectat amb el públic i l'homenatge prové de la gent que m'envolta”.

Per la seva part, l'empresària Aurora Catà, que es va endur el Culturàlia de targarina fora vila, va recordar emocionada el seu vincle vers la capital de l'Urgell, “lloc entranyable on tinc les meves arrels familiars i molts amics de la infantesa”. Catà, amb una amplíssima trajectòria professional, és actualment vicepresidenta de l'America's Cup Event Barcelona, jugant un paper clau per aconseguir que aquest important esdeveniment esportiu se celebri a la capital catalana l'any vinent.

El reconeixement en la categoria comarcal fou per a l'activista cultural Manuel de Sanz, president de la Fundació Tekhnikós de Verdú, el qual va dir “sentir-se molt feliç per aquest guardó, que arriba just ara que hem aconseguit culminar la posada en marxa d'un planetari”.

Antoni Palou, director dels Premis Culturàlia, i Pep Vall, president del Centre Cultural de Tàrrega, van obrir l'acte tot destacant la participació de Comediants “en una nit memorable i molt especial”. L'acte va comptar amb l'assistència del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, el qual va posar en valor els 25 anys dels Culturàlia “com a exemple de fidelitat a una iniciativa local que projecta una potent imatge cultural de la ciutat”.

Per la seva part, l'alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú va expressar l'enhorabona pel 25è aniversari dels Culturàlia, “esdeveniment que contribueix a enriquir i transmetre la cultura i la singularitat d'un poble”. També va definir les persones i entitats guardonades “com a part activa de la cultura catalana en majúscules”.

A la cerimònia no van faltar el pastís d'aniversari i el brindis de cava. L'Orquestrina Trama va amenitzar els interludis musicals d'una gala que també va brillar gràcies a l'escenografia de Llorenç Corbella, els audiovisuals de Marc Andreu i els guardons dissenyats per Josep Castellana. Entre altres convidats també va assistir una delegació de l'Ajuntament de Canet de Mar (on Comediants tenen el seu centre de creació), encapçalada per l'alcalde Pere Xirau.