Tàrrega commemora el Dia Internacional del Poble Gitano amb un concert de rumba

Miliu Calabuch i Diego Cortés van oferir una vibrant actuació a la plaça de Sant Antoni
Concert de rumba a la plaça de Sant Antoni de Tàrrega
photo_camera Concert de rumba a la plaça de Sant Antoni de Tàrrega. Foto: Ajuntament de Tàrrega.

Aquest passat dissabte, dia 15 d'abril, Tàrrega va ballar a ritme de rumba en un concorregut concert celebrat a la plaça de Sant Antoni, al cor del nucli antic. Els protagonistes van ser els guitarristes Miliu Calabuch i Diego Cortés, que van desplegar un amè repertori on no van faltar clàssics del gènere com “Una lágrima cayó en la arena” o “Sarandonga”. L’actuació, inclosa dins el cicle Tàrrega Sona 2023, va esdevenir un tribut i una reivindicació de la rumba genuïnament catalana i popular. En aquest sentit, l’acte també va formar part de la programació organitzada per la Regidoria de Cultura en el marc del Dia Internacional del Poble Gitano, que es commemora cada 8 d’abril. D’aquesta forma, la capital de l’Urgell posa en valor les aportacions culturals de la comunitat gitana.

Miliu Calabuch és nebot del mític Pere Pubill Calaf ‘Peret’, l’artista de rumba més conegut, mentre que Diego Cortés és conegut per haver actuat amb artistes de la talla d’Albert Pla o Kejaleo. D’altra banda, s’ha de recordar que la rumba és un gènere musical molt arrelat a Tàrrega gràcies als Pubill, Carlitos Miñarro o La Terrasseta de Preixens. També dins els actes del Dia Internacional del Poble Gitano, els infants van gaudir el passat 12 d’abril d’un espectacle didàctic a la Biblioteca Germanes Güell a càrrec del músic Sam Mosquetó, director de l’Ecomuseu Urbà Gitano de Barcelona.

En paral·lel, la Biblioteca Germanes Güell acull fins al 29 d’abril l’exposició didàctica “Porrajmos, el genocidi nazi del poble gitano”, que denuncia com la població gitana fou exterminada de manera sistemàtica pel règim de Hitler. La mostra ha estat cedida per la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya. Al mateix espai també es pot trobar una exposició bibliogràfica sobre la història i la cultura del poble gitano. A més, el passat 8 d’abril la bandera romaní es va penjar al balcó de la Casa Consistorial. Així, l’Ajuntament de Tàrrega referma el seu compromís en favor de la tolerància i en contra de la discriminació, el racisme i l’anomenat “antigitanisme”.