CRUMA, un espai de creació artística i creixement personal

Aquest divendres s'iniciarà el Festival de CRUMA!, un total de 18 espectacles creació pròpia que serviran per acomiadar el curs escolar i que enguany passaran per Tàrrega, Bellpuig i Verdú 
DSC05100
photo_camera Alguns dels alumnes de CRUMA Teatre assajant pel Festival de CRUMA! © Asmaa R. Bellahbib

‘Cruma’ va ser la primera peça teatral de Manuel de Pedrolo, emmarcada dins del gènere dramàtic, i va ser publicada l’any 1979. Cruma és una obra teatral de Manuel de Pedrolo que va tenir una acollida notable quan va ser portada a escena l’any 1979. Tot i que va patir l'assetjament de la censura franquista i les dificultats que condicionaven la representació del teatre en català d'aquell moment, va ser rebuda com una obra innovadora, que trencava una dinàmica conservadora i fomentava la creació d'un públic nou i exigent. Deixant de banda la consideració com a teatre de l'absurd o existencialista, l'obra escènica de Manuel de Pedrolo és una exploració de la condició humana, en què són ben presents la idea de llibertat i una actitud de revolta (Cruma és el nom d'una moneda etrusca). Aquesta és la representació perfecta dels valors que es vol transmetre a CRUMA Teatre, una escola que imparteix formació en les arts escèniques a totes les edats (actualment tenen alumnes d’entre 5 i 67 anys) i amb una oferta diversa que va des del lleure fins a l’especialització i la professionalització. Aquesta companyia neix l’any 2019 amb la vocació d’omplir el buit que hi havia amb relació a la formació teatral al territori, i té un esperit transgressor que anima els alumnes a perdre les pors i impulsa el seu creixement personal.

DSC05127
Alguns alumnes de l'escola de teatre de CRUMA. © Asmaa R. Bellahbib

Què és el teatre? Una pregunta que no tothom sabria contestar. Per a CRUMA, el teatre no és només una representació d’una obra teatral, sinó que és una forma més completa d’expressió per la persona, ja que inclou ment, cos, veu i emoció, i que aporta una sèrie d’aptituds i valors molt importants i imprescindibles per al desenvolupament personal. De fet, defensen fermament que el teatre hauria de ser una assignatura present a totes les escoles i instituts

Genís Ferran, un dels fundadors i treballadors de la companyia, explica que un dels valors principals que tenen és que CRUMA sigui un espai on la gent vagi a passar-s’ho bé, sense la necessitat de crear futurs actors i actrius. Per a ells, el principal repte és el treball personal que pot aportar el teatre a la població. ‘Tenim molts exemples de persones a qui els hi ha anat molt bé, jo sóc el primer a qui el teatre l’ha ajudat a desenvolupar habilitats socials, i, com he dit, coneixem molts casos de gent a qui els ha ajudat en diferents àmbits, permetent-los millorar els resultats acadèmics, evadir-se dels problemes familiars o millorar l’autoestima, entre d’altres’.

El curs escolar es divideix en dos quadrimestres:

Un primer que s’allarga de setembre a gener/febrer, en el qual imparteixen classes independents l’una de l’altra, és a dir, cadascuna és completament diferent de l'anterior. Els alumnes participen en diferents jocs, activitats, dinàmiques, exercicis, etc., que l’únic tret que tenen en comú és que estan relacionats amb el teatre. Són classes a través de les quals treballen els diversos valors i característiques del món teatral.

I en el segon, que va des de gener/febrer fins al juny, treballen en el “Taller Final”. Una peça de teatre que es crea a partir de les idees i aportacions dels alumnes, i que veu la llum al final del curs. Un espai on coneixen en profunditat totes les facetes del procés de creació. Comencen amb una pluja d’idees i acaben amb una obra teatral on tracten tota mena de temàtiques (prejudicis, valors, salut mental, amistat, pors…).

DSC05049
Alguns alumnes assajant pel Festival de CRUMA! © Asmaa R. Bellahbib

Aquesta segona part del curs desencadena en el Festival de CRUMA!, que serveix per acomiadar el curs escolar i que enguany torna amb 18 peces de creació pròpia, 5 dates, 5 espais i més de 180 actors i actrius passaran pel festival. Aquest any començarà el divendres 9 de juny i finalitzarà el dissabte 17 de juny, i passarà per Tàrrega, Bellpuig i Verdú

A banda d’això, també ofereixen dos cursos en què tracten algunes variants del teatre:

El teatre de carrer: traslladen el teatre al carrer, faci fred, calor o plogui. A l’espai públic, els alumnes redescobreixen el paisatge, les façanes i la ciutat, combinant diferents disciplines de les arts escèniques. 

El teatre musical: En aquestes sessions combinen la música, les cançons, el diàleg i el moviment. Treballen l'escolta, la projecció vocal i les capacitats respiratòries per fomentar i millorar el cant i la comunicació verbal. 

I a més, també proporcionen activitats complementàries durant el curs:

Classes obertes: abans de les vacances de Nadal obren les portes de les aules perquè tothom qui ho desitgi pugui, com qui espia per un forat, saber què passa dins d’una classe.
Setmana al carrer: com a ciutat estretament vinculada, a través de FiraTàrrega, al teatre de carrer, durant una setmana d’octubre tots els grups fan classe al carrer per aprendre les tècniques característiques d’aquesta disciplina.
Setmana de Circ: en aquest cas, al febrer, tots els grups de l’escola gaudeixen de professionals que ens venen a ensenyar què és fer circ. Disciplina escassa en el nostre territori. Malabars, equilibris, xanques, pallasso…
Sortides al Teatre: fomenten la creació de públics fent sortides a la temporada de teatre de la ciutat. Juntes van a veure alguna peça i la companyia que actua ens acull amb un col·loqui post-funció.
Altres propostes: fan xarxa amb el territori amb altres agents culturals que programen activitats. Per això mateix comparteixen amb els alumnes: càstings, assajos oberts de FiraTàrrega, participació en espectacles, sortides per a joves, etc.

CRUMAMILIA

EquipCruma (1)
Equip de CRUMA. D'esquerra a dreta: Montse Pelfort, Jon Arrizabalaga, Genís Farran, Laura Barquets, Guillem Fuster. @CRUMA

Darrere de tots els projectes hi ha un equip de persones que es dedica a treballar per poder complir metes. CRUMA va ser creada per cinc companys que es van ajuntar per demostrar que el teatre és una disciplina necessària en l’educació:
Jon Arrizabalaga és un dels professors de CRUMA i visualitza el projecte com el lloc on aprèn ensenyat mentre gaudeix de com els alumnes creixen i estimen el teatre.
Genís Farran, s’encarrega de la direcció d’espectacles i la coordinació dels diferents grups i tallers de l’escola. Per a ell, CRUMA és un espai d’amistat i de llibertat creativa.
Laura Barquets imparteix classes i també s’encarrega del disseny i la comunicació de l’escola i els diferents projectes que gestionen. Per a ella, CRUMA és un espai on poder ser lliure, jugar, perdre les pors i vergonyes, descobrir i potenciar habilitats i sobretot ser qui vol ser.
Guillem Fuster s’encarrega de la part de gestió i administració, i també és professor d’alguns dels tallers que imparteixen. Ell considera que CRUMA és un projecte molt necessari al territori, ja que posa les bases no només formatives d’arts escèniques, sinó també de comunitat. A més a més, per a ell també és un espai on poder fer projectes molt bonics i engrescadors a partir del teatre, beneficiant així tant el territori com la gent que l’habita.
Montse Pelfort és professora dels diferents grups de l’empresa i imparteix tallers a les Escoles i Instituts de la província. Pelfort visualitza Cruma com una família on tots els alumnes són petits artistes a qui durant tot el curs pot veure créixer.