La cultura popular ompla els carrers i places de Tàrrega

L'acte central de la tarda va ser l’Eixida, cercavila i exhibició de balls de cultura popular que protagonitzen els infants de la ciutat

 

lastdance3
photo_camera Moment final de l'Eixideta de Tàrrega 2023. © Asmaa R. Bellahbihb

El Pregó oficial de la Festa Major de Tàrrega ha estat precedit per la Tronada, que han encès l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú, el regidor de Cultura, Carlos Vílchez, i Núria Gené, presidenta de la Coral Infantil Mestre Güell, que enguany compleix seixanta anys; i l’Eixideta, cercavila i exhibició de balls de cultura popular que protagonitzen els infants de la ciutat. La plaça Major s’ha tornat a omplir per assistir a la primera mostra de folklore local, element vertebrador de la Festa Major targarina. 

floretes grogues
Ball d'Arquets dins l'Eixideta. © Asmaa R. Bellahbib

L’Eixideta ha comptat amb la participació de l’Àliga Petita, els Targalets i la Targafera, el Ball d’Arquets Infantil, la Coral Infantil Mestre Güell, ens Nans i els Gegants de Tàrrega, els Gegants Tararots, els Diables BAT, l'Esbart Albada, a més de gegantons i balls de bastons de les escoles. Enguany han participat per primer cop a l’Eixideta el Cacauero i la Rubinada, personatges de l’associació Cultural Guixanet que rememoren la sobtada crescuda del riu per Santa Tecla l’any 1874, així com la nova gegantona de l’Escola Vedruna. De la mateixa manera, enguany hi ha actuat el Drac de Tàrrega, element del bestiari local custodiat pels Diables de la BAT del qual la Regidoria de Cultura n’ha fet una reproducció de goma que es pot adquirir a la llibreria Estel, La Botiga del Museu i a Foto Estudi Jaume Solé. A més, l’Eixideta en aqueta ocasió ha comptat amb l’acompanyament musical dels grallers Els Baladrers.