La CUP Tàrrega denuncia la retirada de patrimoni de la Necròpolis de Roquetes

En el comunicat que han emès, afirmen que les tres regidores cupaires no estaven al corrent de la situació per part de l'Ajuntament de Tàrrega
Les restes de la Necròpilis en caixes ©CUPTàrrega
photo_camera Les restes de la Necròpilis en caixes ©CUPTàrrega

Les restes de la matança del call jueu de Tàrrega de 1348 descobertes a la Necròpolis de Roquetes han estat reenterrades aquesta setmana al cementiri de Collserola per responsables de Patrimoni de la Generalitat. Aquesta acció ha estat criticada per la CUP Tàrrega en un comunicat on assenyalen que la retirada d'aquest fons museístic de la capital de l'Urgell el passat dimarts es deu a "ingerències i pressions" fruit de l'acord entre la Generalitat i part de la comunitat jueva.

Aquestes restes han estat objecte d'investigació durant anys, però els cupaires lamenten que les presses per reenterrar els cossos han provocat que la recerca hagi quedat aturada. Al mateix temps, critiquen que el no poder desenterrar les restes impedirà continuar les investigacions.

Asseguren que el 2007 ja es va parlar d'aquest problema, amb el mateix resultat

Malgrat que consideren que s’han incomplert tràmits, des de la CUP asseguren que el protocol és correcte i empara la Generalitat, tot i que "està fet per complaure preferències religioses".

També han denunciat la "nocturnitat" per la qual la premsa no ha pogut accedir a la informació, així com que tampoc hi hagués representació institucional. "L’Ajuntament ha optat pel silenci en comptes de fer públic aquest greuge i ha optat per no contradir ni denunciar les decisions", afirmen en el comunicat emès.

Pel que fa a les tres regidores de la CUP que formen part de l'equip de govern, asseguren que no han estat informades de la retirada de les restes ni han pogut intervenir-hi. El regidor de Cultura, Miquel Nadal, ha explicat en declaracions a Comarques de Ponent que van assabentar-se dels fets el mateix dimarts en veure com s'enduien les restes. Pel que fa a l'equip de govern, asseguren que se'ls va dir que no era necessari informar-los de la retirada.