Les darreres excavacions al Molí d'Espígol consoliden l'entrada monumental

El dissabte 25 de maig es reprendran les visites guiades gratuïtes al jaciment
Visita a les excavacions del jaciment del Molí de l'Espígol ©JordiBonilla
photo_camera Visita a les excavacions del jaciment del Molí d'Espígol ©JordiBonilla

La campanya arqueològica al jaciment ibèric del Molí d'Espígol de Tornabous realitzada el passat mes d'abril ha permès consolidar la porta d'accés del sector est de la ciutat, que ja havia estat descoberta en anteriors actuacions. Aquesta entrada monumental demostra la importància de la ciutat ibèrica en els segles IV i III aC, en el període de l'ibèric ple.

També s'ha descobert una rampa d'accés enllosada flanquejada pel bastió massís de la banda nord de la ciutat. Aquest passatge, en forma de colze, reforçava la “defensa de prestigi” del recinte, tal com ha explicat el coordinador de les excavacions, Jordi Principal.

Pel que fa a la zona sud, encara no s'ha trobat cap bastió de protecció

“És bastant probable que parlem d’una de les capitals dels ilergets”, ha assegurat Principal, tot i que ha admès que “fins que no trobem cap resta epigràfica on posi clarament”, no es podrà confirmar que es tracti d'Atanagrum, l'antiga capital ilergeta.

L'excavació, que va durar dues setmanes i van participar-hi sis persones, està emmarcada dins del projecte quadriennal (2022-2025) de recerca arqueològica SPAHI (Sistemes poliorcètics d’accés als hàbitats ibèrics: els casos indiget i ilerget) del Departament de Cultura, impulsat pel Museu d’Arqueologia de Catalunya

Així doncs, el 2025 les excavacions continuaran amb l'objectiu de documentar la part sud i la porta est i continuar treballant en els accessos a la ciutat. La cap del Servei de Patrimoni Arqueològic de la Generalitat, Maite Miró, ha expressat la voluntat que, un cop acabat el projecte quadriennal el 2025, se'n desenvolupi un de nou amb noves intervencions.

Des del 2009, el jaciment del Molí d'Espígol és Bé Cultural d’Interès Nacional

Per la seva banda, el regidor de Cultura i Patrimoni de Tornabous, Ramon Oromí, ha celebrat que el Molí d'Espígol sigui “un jaciment on passin coses”. Entre les activitats, destaquen les visites guiades mensuals, com les que s’oferiran els dissabtes 25 de maig, 20 de juny, 27 de juliol i 31 d’agost.