El Consell de l'Urgell aprova un pressupost de 5,4 milions d'euros que reforça les partides d'Acció Social, Medi Ambient i Cultura

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

El ple del Consell Comarcal de l'Urgell ha aprovat aquest vespre el pressupost per al 2021 que ascendeix a 5,4 milions d'euros. Els comptes, que han rebut els vots a favor de l'equip de govern (ERC, CUP i PSC) i l'abstenció de l'oposició (Junys), reforcen les partides d'Acció Social, Medi Ambient i Cultura, segons ha explicat el vicepresident primer, Xavier Freixes.

Pel que fa Acció Social, destaca l'increment de la partida per a ajudes d'urgència social que gairebé es quadruplica (de 23.777 passa a 98.463 euros) i la del Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) que passa de 28.120 a 103.081 euros.Així mateix, està previst completar al 100% la plantilla de serveis socials durant l'any vinent.  Freixes ha destacat que "l'objectiu és donar resposta a les necessitats i a la crisi econòmica i social derivada de la Covid així com la tendència creixent d'aquests serveis detectada en els darrers anys".

Quant a a Medi Ambient, s'adquirirà una deixalleria mòbil (36.000 euros) gràcies a una subvenció de l'Agència de Residus de Catalunya, un servei llargament reivindicat per alguns municipis de la comarca, i al gener es posarà en marxa un servei d'assessoria en matèria de transició energètica en un conveni amb el Leader.

I pel que fa a la cultura, es destinaran 60.000 euros a l'Espai Companys.

Freixes ha reconegut que hi ha dos projectes pendents que esperen poder incloure en el pressupost durant l'any amb romanents i ingressos extra. Són la consolidació dels murs del castell de Maldà i la construcció del nou edifici que permetrà ampliar la seu de l'ens comarcal, que rebrà 250.000 euros del PUOSC.

El portaveu de Junts, Jaume Pané, ha lamentat que són uns comptes "poc ambiciosos en inversions" i ha demanat al govern comarcal que treballi per "impulsar l'obra consigna, el nou edifici del Consell, molt necessari per la manca d'espai".

El ple també ha servit perquè prengués possessió del càrrec, via telemàtica, la nova consellera comarcal Ramona Mota de Junts en substitució d'Anna Quesada, que va renunciar a l'acta per motius personals. Mota ha afirmat que "intentaré aportar els meus coneixements a benefici de la comarca".