El Museu Tàrrega Urgell estrena una exposició amb obra inèdita del pintor Lluís Trepat

Text: Redacció / Foto: Laia Pedrós

El Museu Tàrrega Urgell ha obert aquest divendres una nova exposició de producció pròpia dedicada al pintor Lluís Trepat (Tàrrega, 1925). Sota el títol 'Els altiplans del Talladell: entre el Xercavins i l'Ondara', s'agrupa una selecció de 38 dibuixos a la cera que mai abans no s'havien exhibit al públic. Els paisatges de l'entorn natural del Talladell, poble on Trepat va residir entre els anys 1977 i 2004, constitueixen l'eix de la mostra, amb la qual es treu de l'anonimat obra fins ara inèdita de l'autor targarí. Introductor de l'art abstracte durant els anys 50 del segle XX, Lluís Trepat tambe va destacar per l'estil figuratiu en diverses etapes de la seva trajectòria. Resseguint aquest apartat, els dibuixos que ara veuen la llum per primera vegada es van localitzar recentment en una carpeta on Trepat guardava més d'un centenar de ceres realitzades al llarg dels anys.

Cabanes de pedra seca, pletes, turons, camps d'ametllers, cereals i oliveres van marcar la mirada del pintor en les seves llargues passejades pels voltants del Talladell i la conca de l'Ondara a cavall de l'Urgell i la Segarra. La majoria dels dibuixos van ser creats in situ.  Es tracta d'esbossos i dibuixos d'experimentació on traspua l'estil de Trepat, marcat pel protagonisme absolut del color, que li serveix de via d'expressió. 

La mostra es complementa amb un catàleg de l'obra exposada i un vídeo d'una entrevista realitzada a Lluís Trepat fa dos anys per part de Benjamí Tous, Jordi Colilles i Josep Giribet on el pintor repassa la seva trajectòria personal i artístic. A més, el 12 de novembre, a les 7 de la tarda i a través de Zoom, Gabarrell oferirà una conferència sobre l'exposició i Lluís Trepat.

Les tasques de comissariat de la mostra han anat a càrrec de Núria Quílez i Clara Trepat, companya i filla del pintor, respectivament; Jaume Espinagosa, director dels museus de Tàrrega, i Francesc Gabarrell, conservador del Museu d'Art Jaume Morera de Lleida.

L'alcaldessa, Alba Pijuan, ha destacat que "malgrat tot, la cultura tira endavant i convidem a tothom a venir a gaudir d'aquestes pintures que reflecteixen un paisatge molt conegut per a tots nosaltres, fet que té un valor afegit". La presentació ha comptat amb la presència dels fills de Lluís Trepat, Clara i Manel. La Clara ha afirmat que el seu pare “se sent content i orgullós d’exposar a la seva ciutat natal” (Lluís Trepat, de 95 anys d’edat, ha optat per no desplaçar-se avui a Tàrrega). També ha explicat que els paisatges retratats “constitueixen un fidel testimoni de la natura i els conreus de la conca de l’Ondara i de com canvien amb les estacions de l’any”.

L'exposició romandrà oberta fins al 6 de desembre amb els protocols de seguretat sanitària (aforament limitat a un màxim de 5 persones). 

Els paisatges i retrats de Lluís Trepat han esdevingut exemples característics de l’anomenat realisme poètic. Els dibuixos d’estil figuratiu que ara s’exposen ajudaran a completar el corpus creatiu de l’autor. Després de residir a París, Lleida i Barcelona, l’any 1977 el pintor s’instal·là i muntà el seu taller al Talladell (poble del municipi de Tàrrega actualment constituït en EMD) compaginant les estades amb una segona residència a Fogars de la Selva. L’any 2004 abandona la creació artística, poc després de fixar el seu domicili permanent a Fogars de la Selva. L’any 2019 esdevé un dels noms seleccionats pel Museu Tàrrega Urgell dins la seva mostra col·lectiva permanent 'Forjant un sistema artístic (1875 – 1965)', la qual aplega obra destacada d’autors targarins contemporanis en els camps de la pintura, l’escultura i la fotografia.