El Museu Trepat de Tàrrega ofereix els dies 1 i 2 d’octubre una quinzena d’activitats culturals i lúdiques per promoure el seu patrimoni industrial

Redacció | Foto: Ajuntament de Tàrrega

Tàrrega acostarà de nou al públic el patrimoni industrial del Museu Trepat mitjançant una quinzena d’activitats el dissabte 1 i el diumenge 2 d’octubre. Són les dates de la sisena edició del McTrepat. Així, l’antiga factoria targarina s’omplirà d’exposicions, audiovisuals, xerrades, concerts, tallers familiars i gastronomia entre altres propostes lúdiques i divulgatives. L’eix temàtic serà, una vegada més, la cultura popular dels Estats Units. El Museu Trepat rememora així els orígens nord-americans de la dalladora J. Trepat, inspirada en la McCormick original de Chicago, que es va fabricar a Tàrrega durant la primera meitat del segle XX. Organitzat per la Regidoria de Patrimoni, el McTrepat vol valorar el llegat històric de l’antic complex fabril.

La diversitat i riquesa dels gèneres musicals sorgits als Estats Units han deixat empremta arreu del món. Partint d’aquesta premissa, el McTrepat 2022 s’obrirà el dissabte 1 (13 h) amb la conferència Influència i vivències de l’American Music a càrrec de The Reverend Hotfood Jackson. Quant a audiovisuals, a la nau 1 es projectaran els treballs McTrepat amb ritmes americans i el vídeo commemoratiu del 10è aniversari del Museu Trepat, efemèride que se celebra enguany. Pel que fa a exposicions, el públic podrà visitar a la nau 4 una mostra sobre el valor de Cal Trepat com a exponent turístic del territori.

Els tallers familiars, que acostumen a reivindicar artistes nord-americans, se centraran aquesta vegada en les figures de Jasper Johns, pintor, escultor, creador gràfic i promotor del Neodadaisme; i Gerald Murphy, un dels precursors del pop-art. A més, al Departament Comercial de l’antiga factoria s’oferirà una mostra de jocs de taula americans. En l’apartat de concerts, els amants de la música podran gaudir dissabte d’una doble proposta: el grup local Ondara Gospel delectarà el públic amb les interpretacions inspirades en la música negra (12 h) i la banda lleidatana Blindpoint oferirà un concert de rock dur després de la conferència La influència del Heavy Metal americà a càrrec de Pep Mu, bateria del grup (21 h). L’endemà, el diumenge 2, tindran lloc dues actuacions musicals més: The Swing Moment (12:30 h) i Brand New Band (18 h). La programació inclourà dissabte un recital de poesia nord-americana a càrrec de l’autora targarina Montserrat Aloy (17 h).

Durant tot el cap de setmana, a més, el recinte de Cal Trepat acollirà food-trucks amb elaboracions típiques dels Estats Units i l’habitual trobada de motards. En paral·lel, les naus museïtzades romandran obertes durant tots dos dies proposant un viatge enrere en el temps cap al passat industrial de la fàbrica. Com també el festival d’art contemporani Embarrat, el McTrepat vol establir un diàleg entre el patrimoni del Museu Trepat i el seu entorn social i cultural.