El Ple de l’Ajuntament de Tàrrega aprova per unanimitat el finançament que permetrà executar les obres de reforma de la plaça de les Bòbiles

Redacció | Foto: Ajuntament de Tàrrega

El Ple de l’Ajuntament de Tàrrega ha aprovat la concertació d’un préstec a llarg termini que permetrà executar les obres de reforma de la plaça de les Bòbiles, un dels principals projectes que figuren a l’agenda d’actuacions urbanístiques. L’operació bancària, per un import de 215.000 euros, va rebre llum verda per unanimitat en la sessió ordinària celebrada ahir dijous. La capital de l’Urgell podrà així executar els treballs dins els terminis fixats a l’espera de resoldre la tramitació d’una subvenció per part de la Diputació de Lleida. La plaça de les Bòbiles, situada a l'illa que conformen els carrers de Bellpuig, Pau Casals, Betlem i l’avinguda d’Ondara, serà objecte d’una remodelació per esdevenir un espai arbrat de passeig amb un nou paviment granular. Serà una notable millora paisatgística que es completarà amb mobiliari urbà, jocs infantils i enllumenat públic. De 5.360 metres quadrats de superfície, la plaça disposarà de camins, zones enjardinades i 65 llocs d’estacionament gratuït. També van prosperar per unanimitat diferents modificacions de pressupost amb l’objecte de destinar 23.504 euros a la reparació urgent de l’encavallada de la nau 10 del Museu Trepat i 14.000 euros a la reforma del bar social de la Figuerosa.

En la sessió també es van aprovar modificacions de les ordenances fiscals de cara al proper exercici. La capital de l’Urgell congela la majoria de tributs tret de la taxa de recollida d’escombraries, que augmenta un 3,5%, i l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), que s’incrementa de mitjana un 13,9% a causa de l'actualització dels coeficients de situació.

D’altra banda, va rebre llum verda per unanimitat la modificació del redactat de les taxes de manteniment i serveis al Cementiri Municipal amb una única llista d’imports, sense distincions entre la part antiga i la part nova de la necròpoli. També va prosperar un canvi de redactat de les bonificacions de l'IBI, que es fan acumulables en el cas dels pobles del terme i la instal·lació de plaques solars per a l’autoconsum. 

També es van modificar, aquesta vegada per unanimitat, les taxes d’ocupació de via pública per a maquinària i materials de construcció aplicant nous trams horaris més flexibles a les necessitats dels sol·licitants i les taxes d’ús del Càmping Municipal i l’Espai MerCAT introduint nous imports per a la realització de concerts. Així mateix, les tarifes de l’aparcament soterrani de la plaça de les Nacions sense Estat i de la zona blava, serveis adjudicats a la concessionària EYSA, creixeran un 8,9% per adaptar-les a l’increment de l’IPC. Pel que fa al pàrquing de l’avinguda de Catalunya, gestionat directament pel consistori, es mantindran els preus públics dels abonaments i s’augmentaran un 8,9% els dels tiquets diaris.

Així mateix, es va aprovar de forma inicial un nou reglament regulador del mercat. Destaca, per exemple, la limitació de l’alçada de les parades i la disposició del seu fons perquè no impedeixin la visibilitat dels establiments comercials. També s’ordenen qüestions d’espai, materials i traspàs de les parades. El text va rebre el suport d’ERC, CUP i PSC i els vots desfavorables de Junts per Tàrrega, grup que presentarà les seves pròpies propostes al reglament. D’altra banda, va rebre llum verda la modificació de les taxes d’ús privatiu de via pública del mercat de marxants introduint coeficients segons la situació de les parades. Per tant, el preu base per dia i metre lineal (que ascendeix a 1,71 euros) augmentarà a partir de la ubicació i les característiques del carrer. La taxa més alta, per exemple, s’aplicarà al centre de la plaça del Carme (2,05 euros per dia i metre lineal). ERC, CUP i PSC van pronunciar-se a favor mentre que Junts per Tàrrega es va abstenir. Una altra proposta d’acord de la Regidoria de Governació i Promoció Econòmica va tirar endavant amb suport unànime. Es tracta de la revisió del contracte del bus urbà municipal, adjudicat a Alsina Graells. La subvenció augmentarà fins assolir els 7.767 euros mensuals per fer front a l’increment de les despeses del servei.

En l’apartat de mocions va rebre suport unànime un text presentat per la CUP en què es condemna la recent agressió militar de Turquia contra el Kurdistan del Sud, ocupant zones de la regió de Zap. La moció expressa la solidaritat vers el poble kurd i el suport cap a les iniciatives de pressió perquè Turquia retiri les seves tropes. També exigeix que Espanya aturi el proveïment de material militar a l’Estat turc i que s’anul·li la seva incorporació a la Unió Europea fins que esdevingui plenament democràtic amb l’alliberament de presos polítics.

Finalment, després de la renúncia de la regidora d’Urbanisme, Patrimoni, Memòria Històrica i Turisme, Ivonne Pont, del grup municipal d’ERC, per motius personals s'ha anunciat que cobrirà la vacant José Luis Marín, el qual prendrà possessió del càrrec pròximament, una vegada la Junta Electoral Central hagi expedit la nova credencial de l’acta de regidor.