Tàrrega celebra la festa dels Tres Tombs amb una desfilada amb tractors, muntures, carrosses i elements de cultura popular targarina i forana

Redacció | Foto: Asmaa R. Bellahbib

Tàrrega ha tornat a celebrar enguany els seus tradicionals Tres Tombs. La ciutadania targarina no ha faltat a la cita aquest passat diumenge 29 de gener a la plaça del Carme per gaudir de la desfilada de tractors, carros, carrosses, muntures i exponents de la cultura popular targarina i forana. Una gran quantitat de persones de totes les edats, entre les quals destacava el públic familiar, han acompanyat el seguici al llarg de tot el recorregut, que ha arrencat des de l’Espai Fassina amb la benedicció d’animals, tractors i carrosses.

En aquesta ocasió, la comitiva estava formada per tres tractors, cinc carretes guarnides amb motius agrícoles i reivindicatius relacionats amb l’actualitat local, dos carruatges i set cavalls i ponis, precedits d’elements del folklore local com són Lo Tossino i la Verreta i els gegants i capgrossos de La Fal·lera Gegantera, i també provinents d’altres indrets de Catalunya, com Lo Marrà de Tremp (que hi ha participat per segon any consecutiu) i l’Ovella de Castellví, que han desfilat al ritme de la música de La Follia Brass Band. Josep Castelló, pagès del poble d’Altet, ha estat el pendonista d’aquesta edició de la festa més antiga de la capital de l’Urgell.

L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, ha destacat l’èxit de la celebració arran de la nodrida assistència de públic alhora que ha lloat el punt reivindicatiu i la qualitat de les carrosses participants. També s’ha mostrat molt satisfet, el president de la Societat de Sant Antoni Abat, Alejandro Domingo, que ha agraït la implicació de totes les persones que han fet possible la desfilada, que enguany ha recuperat la participació d’AMPES de centres educatius de la ciutat.

A més a més, durant tot el matí a la plaça de les Nacions Sense Estat s’han concentrat diverses parades de productes artesans i alimentaris en el tradicional mercat de Sant Antoni, organitzat per la Regidoria de Promoció Econòmica. Alhora, el públic hi ha pogut gaudir d’un vermut amenitzat per la rumba del músic targarí Carlitos Miñarro i jocs tradicionals per a la mainada. A la festa dels Tres Tombs, organitzada per la Societat de Sant Antoni Abat amb suport de la Regidoria de Cultura, també hi han col·laborat Foment Tàrrega, La Soll, centres educatius i la Generalitat de Catalunya.

Els Tres Tombs és una tradició centenària que a Tàrrega es remunta al segle XIV. Enguany l'acte també ha comptat amb l’assistència, a títol personal, de la consellera d’Exteriors, Meritxell Serret, la senadora Sara Bailac i regidors i regidores de l’arc consistorial. La festa començà prèviament el dissabte 28 de gener amb una taula rodona sobre ramaderia i la nova llei de benestar animal. L’activitat va comptar amb la participació dels ramaders Raquel Serrats i Antoni Tàcies i el cap de l’oficina comarcal DACC de l'Urgell, Enric Altisent. El periodista Jaume Ramon va moderar l’acte. A la tarda, Lo Tossino, la Verreta i els Grallers de la Barra van pronunciar pels carrers del centre el pregó anunciant la celebració. Amb motiu de la festivitat de Sant Antoni Abat, patró dels animals i protector de l’agricultura, la capital de l’Urgell ha reivindicat un any més la pagesia com a signe d’identitat del territori.