La Firacóc de Tàrrega s’erigeix com a principal aparador de promoció de la fleca artesana del territori

El certamen, celebrat a l’Espai MerCAT, referma el seu poder de convocatòria i l’elevada xifra de vendes

Visitants a Firacóc aquest diumenge a la tarda 2
photo_camera Visitants a Firacóc aquest diumenge a la tarda. © Ajuntament de Tàrrega

Tàrrega ha tornat a posar en valor la producció de fleca artesanal gràcies a la Firacóc 2023, l'apartat gastronòmic de la Festa Major. Una vintena d'expositors amb un gran assortit de varietats de coques de recapte s'han aplegat durant aquest cap de setmana a l'Espai MerCAT. El certamen no només ha mantingut el seu poder de convocatòria i el volum de públic sinó que l'ha incrementat respecte a l'edició anterior.

La Firacóc 2023 – 35è Aplec del Cóc i Mostra de Productes de Fleca es va inaugurar dissabte a la tarda, comptant amb l'assistència del conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, qui va lloar el certamen tot assegurant que dona visibilitat “a un sector clau des d'un punt de vista històric i que volem que tingui recorregut de futur”. En el mateix sentit es va pronunciar l'alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú, assegurant que “Firacóc no només vol donar a conèixer la nostra gastronomia sinó que també vol fomentar futures vocacions professionals”. A la inauguració també hi va assistir la directora general de Turisme, Marta Domènech; la regidora de Promoció Econòmica, Núria Robert; així com altres membres de l'arc consistorial entre altres autoritats.

Per la seva banda, la regidora de Promoció Econòmica, Núria Robert, ha manifestat que des del consistori “no podem estar més satisfets per la resposta del públic. Només obrir portes dissabte a la tarda el recinte firal es va omplir de públic”. Alhora, Robert explica que els expositors estan molt contents de l'elevat nivell de vendes. “Molts van vendre en només una tarda tot el que havien preparat per a tota la fira i han hagut d'elaborar més producte”, va afegir.

image00013
Una de les expositores que van participar en la Firacòc d'enguany. © Asmaa R. Bellahbib

A banda de les varietats tradicionals del cóc urgellenc elaborades amb llonganissa o arengada, la Firacóc també ha donat espai a elaboracions que incorporen ingredients singulars alhora que oferia al públic altres especialitats de fleca dolça i salada com orelletes, bunyols, coca o panadons. Alhora, han estat diversos els forners que han aprofitat el certamen per donar-hi a conèixer les seves noves receptes de coques salades.

La Firacóc 2023, organitzada per la Regidoria de Promoció Econòmica, certifica així la seva condició de gran aparador al servei dels forners del territori, els quals donen a conèixer a la capital de l’Urgell les seves receptes i especialitats.

En aquesta ocasió, a banda de Tàrrega, els expositors han procedit de Lleida, Bellcaire, Bellpuig, Bellvís, la Fuliola, Verdú, Anglesola, Mollerussa, Torregrossa, Perafita, Calders, Bigues i Riells, Manresa i Menorca. En general, la satisfacció per les vendes ha estat generalitzada, com ja és habitual a la Firacóc. De fet, una àmplia majoria de forners repeteixen a Tàrrega des de fa anys. A la programació de l'esdeveniment, que compta amb el suport del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, no han faltat tallers de fleca per a infants, en què una quarantena llarga de nens i nenes han tingut ocasió d'aprendre nocions bàsiques per fer coca o galetes; així com un tast de vins, que va fer el ple.