Éxit de públic de la setena edició del cicle de música ‘La Pedra Parla’, que s'ha clos avui amb un quartet de violoncels al Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona

Redacció | Foto: Bona Premsa

La setena edició del cicle exclusiu ‘La Pedra Parla’ s’ha clos avui amb un gran èxit de participació. El festival, que ha tingut lloc aquest el cap de setmana al Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona, ha acollit tres actuacions (dues ahir) i una avui. El concert final s’ha celebrat avui a migdia, on Les Mademoicelli, un quartet de violoncels format per Andrea Amador, Irma Bau, Anna Costa i Amaia Ruano, han interpretat els ‘Tangos de Piazzolla’. Tant en el concert d’avui, com en els dos d’ahir, les entrades s’han exhaurit, el que demostra l’interès del públic en la iniciativa.

A la jornada d’ahir, les guitarres d’Enrike Solinís, ‘Ars Lachrimae’, amb obres de Bach, Dowland, Mudarra o Vissé, entre altres, i l’òpera ‘Acis i Galatea’ de Händel van donar el tret de sortida al cicle. A més de les actuacions musicals, les persones assistents als concerts del dissabte van poder descobrir una part del monestir no accessible al públic: el Pati dels Horts, on es va servir un refrigeri entre la primera i la segona actuació.

El cicle exclusiu ‘La Pedra Parla’ és una proposta artística que valora el tresor més desconegut i sorprenent de la Ruta del Cister, el Monestir de Santa Maria de Vallbona, fundat el segle XII i considerat una de les joies del gòtic religiós català. El cicle musical està organitzat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i la comunitat del monestir amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vallbona de les Monges i està pensat perquè pugui conviure amb el silenci de la comunitat religiosa femenina que l’habita. La iniciativa vol potenciar l’activitat cultural del territori en espais singulars com són els monuments.

Pel cicle hi han passat orquestres com ara Vespres d’Arnadí, agrupacions com el Cor Infantil dels Amics de la Unió , l’Ensemble O vos Omnes o el Cor de Cambra del Palau de la música catalana; grups de cambra com ara Alart Quartet, Quartet Teixidor i La Galanía; i solistes com ara els pianistes Alba Ventura, Josep Colom i Albert Guinovart; la violinista Lina Tur; els cantants Raquel Andueza, Mireia Pintó i Marta Mathéu, l’actriu i cantant Anna Moliner; l’actriu Mercè Pons i l’organista Juan de la Rubia, entre d’altres

El Monestir de Santa Maria de Vallbona, escollit l’any 2018 com el Monument Favorit dels Catalans, és una de les joies del gòtic religiós català. El cicle ‘La Pedra Parla’ porta un cop l’any la música dels millors compositors i intèrprets fins aquest monestir cistercenc. La música compartirà protagonisme, doncs, amb el silenci de la comunitat religiosa femenina que l’habita. Amb 800 anys de presència monàstica ininterrompuda, el Monestir de Vallbona, fundat el s. XII, és el tresor més desconegut i sorprenent de la Ruta del Cister.

El cicle de concerts La Pedra Parla forma part de ‘Viu el Patrimoni’, el programa d’estiu que cada any organitza l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu d’apropar el patrimoni a la ciutadania per tal que descobreixi de manera diferent alguns dels monuments d’arreu de Catalunya a través d’iniciatives culturals ben diverses. A les comarques de Lleida programa a Vallbona de les Monges, El Cogul i Bellpuig.