FiraTàrrega explora el moment que viuen les arts escèniques a Europa

Aquest dissabte, La Llotja acull la taula rodona “Les arts de carrer a França. Estat actual i oportunitats de col·laboració” amb els grans referents del país francès
La Llotja de Tàrrega en el marc de FiraTàrrega. © Asmaa R. Bellahbib
photo_camera La Llotja de Tàrrega en el marc de FiraTàrrega. © Asmaa R. Bellahbib

FiraTàrrega va viure aquest divendres una segona jornada amb un marcat accent internacional amb la presència d'alguns dels principals referents del mercat de les arts escèniques d'Europa. La Llotja, l'espai per als professionals, va acollir sessions dedicades a analitzar el moment que viu el sector. D'una banda, es va presentar la “Cartografia del sector: Irlanda” per descobrir l'estat de les arts de carrer i circ del país i el nou programa de residències internacionals que han iniciat. També es va organitzar el “Wallonie-Bruxelles Spotlight”, on diferents experts van mostrar les línies principals del panorama artístic actual d'aquesta regió i es va evidenciar el gran moment d'intercanvi que es viu a nivell transfronterer. Un dels punts en comú dels conferenciants d'aquestes sessions va ser l'especial èmfasi en dotar d'importància al treball en xarxa entre els associacions de professionals de les arts escèniques.

Per aquest dissabte, també ha despertat molta expectació la taula rodona “Les arts de carrer a França. Estat actual i oportunitats de col·laboració” amb grans especialistes del país francès com Anne Le Goff, directora de L'Atelier 231 i el Festival Viva Cité; Fred Rémy, director artístic del Festival d'Aurillac; Olivier Lataste, director de Le Cratère - Scène Nationale d'Alès i festival Cratère Surfaces i Alexis Nys, director de Lieux Publics.  La trobada servirà per aprofundir en qüestions relacionades amb el mercat i descobrir noves sinergies que es puguin generar entre agents de diferents països.

Dissabte 9 de setembre 

FiraTàrrega comptarà aquest dissabte amb fins a 66 sessions. Un dels moments més esperat serà l'arribada dels espectacles de L'Inesperat. Aquesta secció es va inaugurar l'any passat amb propostes que l'espectador es va trobar sense saber l'hora ni el lloc de l'actuació. La iniciativa s'ha mantingut amb la idea de recuperar l'esperit sorpresiu de les arts de carrer i d'allò que s'esdevé en el moment més impensat.

L'espectacle WAZO, de la companyia COMPAGNIE 1+(1+1), FiraTàrrega 2023. © Asmaa R. Bellahbib
L'espectacle WAZO, de la companyia COMPAGNIE 1+(1+1), FiraTàrrega 2023. © Asmaa R. Bellahbib

Les tres propostes de L'Inesperat de l'edició d'enguany són Plata, de Big Bouncers, on uns éssers platejats es faran seu l'espai públic, Definicions ambulants d'Eléctrico 28, que té la intenció de crear un diccionari efímer amb noves definicions del món on vivim i Dopplegänger de Lökke, amb una sèrie d'accions coreogràfiques a cavall entre el diàleg i el joc de miralls a càrrec de la companyia basca.

Aquest dissabte també tindrà lloc l'assaig obert de Les nostres terres com planetes dansant de l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida i l'artista Alba G. Corral a la Plaça Major. L'espectacle audiovisual està concebut com una gran metàfora d'agermanament entre les Terres de Ponent i les Terres de l'Ebre, dos territoris amb personalitat pròpia que, com si fossin planetes germans, ballaran al voltant d'un mateix sol. L'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida interpreta en directe la suite Els Planetes de Gustav Holst, en la versió reduïda de Jordi Roure. Simultàniament, a través de la imatge generativa en temps real, Alba G. Corral crea un poema simfònic-visual, una coreografia de paisatges abstractes i evocadors. La creació ha format part del programa Suport a la Creació del Territori Creatiu de FiraTàrrega i l'artista madrilenya establerta a les Terres de l'Ebre, Alba G. Corral, ha estat en residència a Tàrrega per fer recerca sobre diferents aspectes relacionats amb el paisatge, la fauna i la vegetació de Ponent.

Les xifres de FiraTàrrega

L'ocupació dels espectacles de pagament ja ha assolit el 89% d'aforament amb 8.224 entrades venudes i 4.103 invitacions.

Amb 46 espectacles de 45 companyies, FiraTàrrega 2023 compta amb una programació amb fins a 25 estrenes (un 54% de la programació), 12 de les quals procedents del programa Suport a la Creació. El 50% de les companyies són catalanes mentre que fins a un 28% són internacionals procedents de països habituals com França, Canadà, el Regne Unit, Bèlgica, Itàlia o Portugal i d'altres menys freqüents com Dinamarca, la República Txeca o Lituània, amb els quals FiraTàrrega ha establert llaços de col·laboració en els darrers anys. També hi hau un 22% de formacions d'arreu de l'estat vingudes de Navarra, Euskadi, Balears, Andalusia, Madrid, Galícia i el País Valencià.