FiraTàrrega inaugura una edició de rècord

Més tard es va presentar l'obra Sonoma, de la companyia La Veronal, la qual va omplir la Plaça Major del municipi de gom a gom
Acte inaugural a La Llotja de FiraTàrrega. © Asmaa R. Bellahbib
photo_camera Acte inaugural a La Llotja de FiraTàrrega. © Asmaa R. Bellahbib

Ahir a la tarda va tenir lloc l'acte oficial d'inauguració de FiraTàrrega 2023, el qual es va dur a terme a La Llotja de la ciutat urgellenca i va anar a càrrec de Natàlia Lloreta, directora executiva de FiraTàrrega; Anna Giribet, directora artística de FiraTàrrega; Alba Pijuan Vallverdú, presidenta del CA de FiraTàrrega i alcaldessa de la ciutat de Tàrrega; Edgar Garcia, director de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC); Joan Francesc Marco, director general de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM) i Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida.

FiraTàrrega. © Asmaa R. Bellahbib
Passejada de les autoritats pels diferents estands de les
companyies presents a la 43a edició del FiraTàrrega.
© Asmaa R. Bellahbib

L'acte va començar amb una passejada de les autoritats pels diferents estands de les companyies presents a la 43a edició del certamen. Seguidament, van procedir amb els parlaments institucionals inaugurals.

Natàlia Lloreta, va començar fent un breu resum d'algunes de les xifres de la fira d'enguany. Lloreta va començar destacant que “fins dimecres 6 de setembre a la nit, s'havia venut un 81% de l'aforament total” (s'han posat a la venda un total de 13.862 entrades). A més a més, aquest any hi ha més de 1.200 professionals inscrits a La Llotja, superant totes les edicions anteriors. L'executiva també va mencionar que durant aquests dies de fira s'han habilitat 265 llits en cases particulars a la ciutat, per als artistes que ho necessiten, a banda dels hotels, hostals i albergs.

La directora artística, Anna Giribet per la seva part va subratllar que “som el mercat estratègic d'arts escèniques, especialitzat en arts de carrer, de la Generalitat de Catalunya, i la nostra missió és ser un punt de trobada i exhibició professional”. Giribet també va dir que està molt orgullosa que com a mercat hàgim emprès també el camí del Suport a la Creació, estan al costat de l'artista durant les etapes de creació, sent espai de risc per a ells”. La directora artística també va recalcar que “després d’una dècada, Territori Creatiu ha demostrat que és una línia de treball amb resultats, tot i no disposar dels recursos específics”.

D'altra banda, Joan Francesc Marco, director general de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), va felicitar l'equip de FiraTàrrega i va incidir en que “les administracions posem tot allò que podem, tot i que de vegades ens quedem curts per tot allò que demaneu, però aqui estarem”.

El director de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Edgar Garcia, va felicitar els professionals de la fira per la seva feina, afirmant que el mercat estratègic de Fira Tàrrega “és meravellós”. Garcia també va voler celebrar que la pandèmia de la Covid-19 ja està pràcticament superada.

Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida va apuntart que “Tàrrega va saber aprofitar una singularitat, aquesta passió pel teatre, i d'aquesta singularitat en va fer una oportunitat, i això ens ha de servir com un model per altres aspectes del territori, i per això volem continuar estant al vostre costat”. “Des d'aquí ens presentem al món, però des d'aquí també fem territori”, va acabar el president de la Diputació.

Finalment, l'alcaldessa de Tàrrega i presidenta del CA de FiraTàrrega, Alba Pijuan, va fer un repàs de la història del certamen, “que forma part intrínseca de la nostra realitat”. Pijuan va apuntar que Tàrrega “ha evolucionat conjuntament amb la Fira”, i també va voler destacar tota la implicació dels targarins i targarines en el teixit cultural de la ciutat.

A continuació dels parlaments, les autoritats es van desplaçar a la plaça Major de la capital de l'Urgell per assistir a la presentació de l'obra Sonoma, de la companyia La Veronal. L'espectacle va omplir la plaça de gom a gom, sent el primer espectacle de gran format gratuït de la 43a edició de FiraTàrrega.

L'espectacle Sonoma a càrrec de la companyia La Veronal. © Asmaa R. Bellahbib
L'espectacle Sonoma a càrrec de la companyia La Veronal, presentat ahir, divendres 7, a la plaça Major de Tàrrega, en el marc de FiraTàrrega. © Asmaa R. Bellahbib