Guimerà, catalogat com a bé cultural d'interès nacional, celebra la vint-i-vuitena edició del Mercat Medieval

Enguany l’espectacle central serà l’obra de teatre ‘De Pintors i Trobadors’, escrita i representada per voluntaris del municipi de Guimerà, que explica episodis de la seva història. L’espectacle estarà amenitzat pel grup català de música tradicional medieval, Taraska Medieval
Mercat Medieval de Guimerà ©MMGuimerà
photo_camera Mercat Medieval de Guimerà ©MMGuimerà

La consolidació documental i patrimonial del municipi de Guimerà, així com la catalogació com a bé cultural d’interès nacional han sigut motius suficients perquè el Mercat Medieval del municipi de l'Urgell s'hagi convertit en un referent en terres lleidatanes. 

Mercat Medieval de Guimerà ©MMGuimerà
Mercat Medieval de Guimerà ©MMGuimerà

Durant els dies 12 i 13 d'agost els carrers i places del poble de Guimerà els ocuparan més de 120 parades, on es podran trobar productes propis de l'edat mitjana i més d'una vintena d'oficis de l'època medieval, fent diferents demostracions de les seves feines (forja, picapedrers, elaboració d'estris d'espart, macramé, cistelleria i treballs sobre pergamí, entre molts altres.

El mercat obrirà portes el dissabte a partir del migdia i tancarà el diumenge a les nou del vespre i al llarg del cap de setmana, al marge de la mostra expositiva, el públic podrà participar en cercaviles musicals, concerts, teatre, espectacles itinerants i tallers, entre d’altres

Mapa del Mercat de Guimerà
Mapa del Mercat de Guimerà

El programa s'alternarà gimcana medieval, durant l’horari de mercat, visites guiades a càrrec del Museu Cort del Batlle, visites als cellers, que romandran oberts durant la festivitat, visites al museu de la maternitat i, a les exposicions: Petita Història de Guimerà, als antics baixos de Cal Sabateret i Cal Biel, i l’exposició de pintura, Guimerà Etern de Juan Clemente Quintero al Museu de Guimerà. També s’ha habilitat un trenet per pujar al castell del municipi. 

Mercat Medieval de Guimerà ©MMGuimerà
Mercat Medieval de Guimerà ©MMGuimerà

Enguany l’espectacle central serà l’obra de teatre ‘De Pintors i Trobadors’, escrita i representada per voluntaris del municipi de Guimerà, que explica episodis de la seva història. L’espectacle estarà amenitzat pel grup català de música tradicional medieval, Taraska Medieval, i es podrà veure dissabte i diumenge a les 22:30 h. D'altra banda, dos grups d'animació actuaran permanentment pels carrers del mercat, i pensant en els més petits, s’hi podrà trobar fins a cinc espectacles infantils en diferents indrets del poble. 

La cloenda la protagonitzarà el castell de focs, que es dura a terme a peu de les restes del castell, i el públic ho podrà veure des de la llera del riu 

Història dels mercats

Mercat Medieval de Guimerà ©MMGuimerà
Mercat Medieval de Guimerà ©MMGuimerà

El 18 de juliol del 1294 el rei Jaume II va atorgar a l’antiga vila de Guimerà el dret a celebrar el mercat setmanal. El poble va esdevindre un nexe de trobada, d’intercanvi de mercaderies i de contractes. L'any 1417, el rei Alfons el Magnànim va reconèixer el mercat setmanal de la vila i el 1526 l’emperador Carles I va ratificar el dret a fira de la vilaL'any 1994 el poble de Guimerà va recuperar el Mercat com a festa tradicional.