Infermeres d'Atenció Primària de tot Catalunya s'actualitzen en coneixements i habilitats a Tàrrega

A Lleida hi ha 400 infermeres que treballen al primer nivell assistencial
Imatges de la X Jornada de l'AIFiCC al Museu Trepat de Tàrrega. © AIFiCC
photo_camera Imatges de la X Jornada de l'AIFiCC al Museu Trepat de Tàrrega. © AIFiCC

El Museu Trepat de Tàrrega va acollir, durant els dies 4 i 5 d'octubre, la X Jornada d’Actualització en Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC)

L’objectiu de la Jornada, que compta amb 14 tallers, bàsicament, pràctics, és actualitzar coneixements i habilitats per a les infermeres d’Atenció Primària de tot Catalunya.

Imatges de la X Jornada de l'AIFiCC al Museu Trepat de Tàrrega. © AIFiCC
Imatges de la X Jornada de l'AIFiCC al Museu Trepat de Tàrrega. © AIFiCC

Els tallers van tractar sobre diversos temes “Intervenció dietètica en patologia crònica prevalent”, “Aproximació a la cirurgia menor”, “Instruments de valoració de la fragilitat física, psicològica i social”, “Bones pràctiques en l’acompanyament”, “Interpretació de l’espirometria forçada des de l’Atenció Primària”, “Aproximació a l’exploració ecogràfica per infermeria”, “Interpretació de l’analítica bàsica”, “Interpretació electrocardiogrames”, “TOCA TOCA en diabetis”, “Maneig dels dispositius en l’atenció al pacient d’alta complexitat”, “Les ferides de difícil cicatrització: implementant el TIMERS”, “Monitoratge continu de glucosa (MCG) en diabetis tipus 2 (DM2)”, “Implicació de la microbiota en la candidiasi crònica. Abordatge integral en l’AP”, “Com equilibrar el nostre cicle menstrual? Salut hormonal de la dona”, entre d'altres.

La X edició de la Jornada va comptar amb tallers on es mostrava a les infermeres com aplicar aquests dispositius de monitoratge continu de la glucosa. Aquests aparells de  es van començar a distribuir entre la població el 2022, i actualment, a Catalunya, en porten unes 2.500 persones amb diabetis tipus 2, mentre que de tipus I, són 20.000 persones.

Els dispositius de monitoratge continu de la glucosa tenen diferents formats i que es posen sota la pell de la persona, milloren la seva qualitat de vida, eviten hipoglucèmies, milloren el temps en rang de glucèmia i permeten al pacient tenir un paper més actiu sobre la seva patologia.

En molts casos, aquests sensors els prescriuen les mateixes infermeres, de moment, només els poden portar determinades persones amb diabetis (no són adequats per a tothom), i hi ha de diferent tipus, de manera que el seu ús s’individualitza en funció de les necessitats del pacient. En aquest sentit, les infermeres d’atenció primària son les encarregades de posar i ensenyar al pacient l’ús d’aquests dispositius.

Al llarg de la jornada també es va tractar l'envelliment progressiu de la població a Catalunya, el qual comporta que moltes persones grans convisquin amb problemes de salut crònics i diferents graus de fragilitat i discapacitat. De fet, el 27% dels majors de 65 anys pateix fragilitat, i en arribar als arribar als 85 anys, un 60% sofreix fragilitat greu i un 50% deteriorament cognitiu.

“La fragilitat és multifactorial i fa necessari que les intervencions també siguin multifactorials i dissenyades segons diferents components (exercici, nutrició, social i farmàcia). Sabem que la fragilitat és potencialment reversible sobretot en fases inicials, per tant, és fonamental l’abordatge comunitari des de l’APiC per a un diagnòstic i una intervenció precoç” expliquen des de l’AIFiCC, els membres del Grup de Treball d’Atenció a la Gent Gran.  Cal que les infermeres de família i comunitària consolidin la seva capacitació en la valoració, identificació, diagnòstic i abordatge individual de les persones fràgils, per tal acompanyant-les i orientant-les cap a un envelliment actiu i saludable.

Un altre dels tallers que s'han fet ha estat “Implicació de la microbiota en la candidiasi crònica. Abordatge integral en l'AP”. La candidiasi és una infecció ocasionada pel fong càndida. De fet, existeixen unes 150 espècies de càndides diferents. I sabem que al llarg de la vida, un 20% dels homes i un 75% de les dones patiran una candidiasi.

La X Jornada d’Actualització en Infermeria que fa l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària es va analitzar de quina manera la microbiota afecta aquest tipus d’infeccions per fongs. Perquè la microbiota que tenim al nostre cos i que pesa uns 2 quilos (més que el pes del genoma humà) afecta molt directament l’equilibri de la nostra salut.