El Museu Trepat de Tàrrega s’incorpora dins la Ruta Europea del Patrimoni Industrial

Formar part de la ruta europea, converteix Catalunya en una de les regions més representatives de la cultura i el turisme industrial, una proposta singular que explica els diferents àmbits i processos de la societat industrial arreu del territori català
Museu de la mecanització agrària Cal Trepat ©JosepAPérez
photo_camera Museu de la mecanització agrària Cal Trepat ©JosepAPérez

El Museu Trepat passa a internacionalitzar el que havia sigut l'emprenedoria industrial en les terres lleidatanes, i divulgar com l'enginy de José Trepat va revolucionar els treballs del camp, amb un enorme èxit comercial. El Museu Trepat s'obre al públic internacional per tal que conegui la importància que va tenir en el procés de transformació i mecanització del camp a tota Espanya.

Museu de la mecanització agrària Cal Trepat ©JosepAPérez
Museu de la mecanització agrària Cal Trepat ©JosepAPérez

L'espai museístic targarí s'incorpora a la Ruta Europea del Patrimoni Industrial (ERIH en les seves sigles en anglès: European Route of Industrial Heritage), juntament amb dinou equipaments més que formen part del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC).

Formar part de la ruta europea, converteix Catalunya en una de les regions més representatives de la cultura i el turisme industrial. Una proposta singular que explica els diferents àmbits i processos de la societat industrial arreu del territori català. En el cas del Museu Trepat de Tàrrega, s’aprofundeix en la producció de maquinària agrícola de tracció animal i la mecanització de les tasques del camp.

L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan ha destacat que “és una projecció internacional que ajuda a posicionar Tàrrega en l’àmbit cultural i museístic, igual que FiraTàrrega o el llegat jueu medieval que preserva el Museu Tàrrega Urgell”.

Els 19 espais del sistema MNACTEC

Museu de la mecanització agrària Cal Trepat ©JosepAPérez 2
Museu de la mecanització agrària Cal Trepat ©JosepAPérez 2

S'han incorporat a la ruta ERIH són: Can Marfà Gènere de Punt - Museu de Mataró, Ecomuseu - Farinera de Castelló d’Empúries, Farga Palau de Ripoll, La Tèrmica Roca Umbert de Granollers, MNACTEC, Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa, Museu del Ciment de Castellar de n’Hug, Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera, Museu del Ferrocarril de Catalunya de Vilanova i la Geltrú, Museu del Ferrocarril a Móra la Nova, Museu de Gerri de la Sal, Museu Hidroelèctric de Capdella, Museu de les Mines de Cercs, Museu Molí Paperer de Capellades, Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, Museu del Suro de Catalunya (Palafrugell), Museu del Ter (Manlleu), Museu Trepat de Tàrrega i Terracotta Museu de Ceràmica a la Bisbal d’Empordà.

El Museu Trepat

L'espai targarí preserva el patrimoni de l'antiga fàbrica J. Trepat, dedicada al disseny, la fabricació i la comercialització de màquines agrícoles com garbelladores, dalladores o lligadores. Durant els anys trenta del segle XX es construïren tretze de les dinou naus actuals.

Fins a finals de segle van treballar-hi al voltant de 550 persones, que van fabricar unes 75.000 màquines

J Trepat maquinària
J Trepat maquinària

L'Ajuntament de Tàrrega va inaugurar el Museu Trepat l’any 2012 fent visitables les cinc primeres naus, amb la cadena de producció conservada en molt bon estat. L’itinerari discorre per les zones de foneria, disseny i muntatge sumant una superfície d’exposició de 2.500 m². A més de les visites guiades de cada diumenge, recentment s’ha estrenat una nova ruta sobre sinistralitat laboral. D’altra banda, el Museu Trepat s’ha consolidat com a pol d’activitats culturals amb la celebració del festival d’art contemporani Embarrat, el McTrepat o representacions de FiraTàrrega entre altres.

La Ruta Europea del Patrimoni Industrial 

Una iniciativa que sorgeix als anys 90 del segle passat amb l'objectiu de potenciar la cultura i el turisme industrial. Actualment, l’ERIH és la xarxa mundial més gran encarregada de protegir el llegat industrial. Reconeguda pel Consell d'Europa com a Itinerari Cultural Europeu, s'estructura en més de 2.200 llocs d'interès de 51 països.