L’artista Paula Vicente s’endú el Premi IEI – Embarrat 2023 de Tàrrega

El Museu Trepat s’omple d'art radical amb instal·lacions que encara es podran visitar fins al 4 de juny

DSC04815
photo_camera Espectacle de dansa 'The Big City' a càrrec de la ballarina Mabel Olea. © Asmaa R. Bellahbib

Durant el passat cap de setmana Tàrrega va celebrar al Museu Trepat la novena edició de l'Embarrat - Festival de Creació Contemporània, aparador de l'art més transgressor i avantguardista. Enguany, l'eix temàtic han estat els perjudicis que la societat ha inferit al medi ambient al llarg del temps. En aquest sentit, es volia promoure el pensament crític i la conscienciació envers la necessitat de preservar el planeta. I ho van fer exhibint els projectes de vuit artistes novells agrupats sota el nom de "Mare Terra", treballs que a la vegada interactuen en l'entorn de l'antiga fàbrica Cal Trepat. Les obres han estat seleccionades per la comissària Anna Roigé, del Centre d'Art La Panera de Lleida. La mostra col·lectiva "Mare Terra" estava ubicada a la Nau 18.

En paral·lel, s'exhibeixen al Museu Trepat altres propostes com és el cas d'una instal·lació artística feta per persones amb discapacitat intel·lectual de l'Associació Alba, dirigides per Joan Codina. 'Cap a l'abisme', reflexió sobre la societat de consum i les deixalles que provoca, és una acció participativa i inclusiva amb capses de cartó reciclades. A més, la primera jornada de l'Embarrat 2023 va oferir un recorregut guiat per les diferents creacions exposades així com l'espectacle de dansa 'The Big City' a càrrec de la ballarina Mabel Olea o el concert del grup Flora amb ritmes urbans.

A l'acte de benvinguda de divendres, l'alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú va posar en valor el caràcter del festival com a "plataforma de promoció per a joves artistes novells i estudiants d'art" a la vegada que va destacar "el caràcter inclusiu" de la programació d'enguany. Per la seva part, el regidor de Cultura, Carlos Vílchez, va definir l'Embarrat com a "focus que irradia cultura i posiciona Tàrrega en aquest àmbit". Finalment, el director de l'Embarrat, Jesús Vilamajó, va apuntar que certàmens com l'Embarrat "ajuden a estimular el pensament a través de les arts".

Dissabte es va fer l'entrega del Premi IEI – Embarrat 2023 a l’artista Paula Vicente Puiggròs (Barcelona, 1997). El guardó, adreçat a autors emergents i estudiants, ha estat concedit dins la 9a edició de l’Embarrat - Festival de Creació Contemporània, certamen que se celebra aquest cap de setmana al Museu Trepat de Tàrrega. Promogut per l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, el premi reconeix la visió artística de Paula Vicente a partir del seu treball exhibit en el marc de la mostra col·lectiva ‘Mare Terra’ a la Nau 18, espai de talent emergent de l’Embarrat. Aquí s’han aplegat enguany fins a vuit propostes que volen fer reflexionar el públic sobre la necessitat de preservar el planeta.

El guardó consta de la producció d’una exposició individual a la sala Gòtika de l’IEI durant l’any 2024 i una dotació de 1.000 euros per a l’artista. El jurat l’han format Christian Alonso, director del Centre d’Art La Panera de Lleida; Anselm Ros, comissari de l’IEI; Mercè Vila, coordinadora d’exposicions de la Fundació Vila Casas; Roser Miarnau, historiadora de l’art i tècnica del Museu Trepat; i Jesús Vilamajó, director artístic de l’Embarrat.

Paula Vicente ha participat enguany a l’Embarrat amb ’67 pomeres i altres maneres de viure i morir’, que pren com a punt de partida unes llavors com a símbol del cicle vital. La instal·lació explora com l’ésser humà es relaciona amb l’entorn qüestionant l’antropocentrisme. A més de Menorca i Barcelona, l’autora també ha exposat a Bèlgica.

El regidor de Cultura, Carlos Vílchez, ha valorat molt positivament l’impacte de l’esdeveniment. “Si l'Embarrat és un dels festivals que singularitzen Tàrrega, aquesta edició i el seu leit motiv, Mare Terra, arrela a Ponent amb grups i artistes de qualitat i bona assistència de públic”, afirma. Per la seva part, el director de l’Embarrat, Jesús Vilamajó, també ha fet un balanç molt positiu de la novena edició del festival, “que es consolida com un espai de pensament crític a través de les arts”.

Embarrat “expandit”

Les obres exposades, que interactuen amb l’entorn industrial de l’antiga fàbrica Cal Trepat, es podran continuar visitant fins al diumenge 4 de juny concertant cita prèvia a ([email protected]).

A més, l’Embarrat incorpora un programa expandit amb accions a la tardor i amb dues noves col·laboracions. Juntament amb La Soll de Tàrrega, espai autogestionat i col·laboratiu, es preveu una jornada de reflexió entorn els usos de la terra; i amb la fundació Lo Pardal d’Agramunt, el festival obrirà una convocatòria artística conjunta.

L'Embarrat està organitzat per Ajuntament de Tàrrega, Museu Trepat i Cultura i més, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Consell Comarcal de l’Urgell, Centre d’Art La Panera de Lleida i Lo Pardal - Fundació Guillem Viladot d’Agramunt.