L’Esbart Albada treballa per la reintroducció del Ball dels Valencians a la Festa Major de Tàrrega

La primera notícia d’aquesta dansa a la capital de l’Urgell data de l’any 1773, mentre que l'última correspon al 1895
Imatge d'un dels moments de l'assemblea anual de l'entitat. ©  Esbart Albada
photo_camera Imatge d'un dels moments de l'assemblea anual de l'entitat. © Esbart Albada

El passat diumenge, 3 de desembre, l’Esbart Albada va celebrar la seva assemblea general ordinària de l’any 2023 a la Societat Ateneu. Un dels punts destacats de l’ordre del dia va ser l’explicació dels treballs de reintroducció del Ball dels Valencians de Tàrrega per a la Festa Major de Maig de 2024. La primera notícia d’aquesta dansa a la capital de l’Urgell data de l’any 1773; mentre que l'última font documental dels Valencians a la ciutat correspon al 1895.

Imatge d'una construcció humana del Ball dels Valencians. © Esbart Albada
Imatge d'una construcció humana del Ball dels Valencians. © Esbart Albada

Precisament, la jornada va començar amb un assaig de construccions humanes a càrrec de la colla del Ball de Valencians de Lleida. A continuació, l’assemblea va servir per repassar la feina feta enguany, destacant la celebració del 70è aniversari de l’entitat, que tingué lloc el 15 d’abril. L’Esbart Albada compta actualment amb 17 dansaires al grup infantil i 25 membres al cos de dansa.

Per a més informació històrica sobre el Ball dels Valencians de Tàrrega, es pot consultar el llibre d’Albert Fitó Pi “La Festa Major de Tàrrega. Història, entremesos i elements folklòrics” i la pàgina web de l’Associació Guixanet.