La Generalitat finançarà la redacció del projecte d’ampliació de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell

L’ampliació serà possible gràcies a l’adquisició d’un immoble contigu al carrer de Lluís Folquet
Vista de l'Arxiu Comarcal de l'Urgell ©AjTàrrega
photo_camera Vista de l'Arxiu Comarcal de l'Urgell ©AjTàrrega

La Generalitat de Catalunya, a través de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, ha concedit una subvenció de 97.284 euros a l’Ajuntament de Tàrrega per finançar la redacció del projecte d’ampliació de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell. Malgrat que l'edifici forma part de la Xarxa d’Arxius Comarcals, són els tècnics del consistori els que han gestionat els tràmits administratius de la licitació.

El Departament de Cultura i l’Ajuntament es van reunir el passat febrer a l’Arxiu per tractar el desenvolupament d’aquest projecte d'ampliació d'un equipament inaugurat el 1986 i que es troba al límit de la seva capacitat. L’ampliació serà possible gràcies a l’adquisició d’un immoble contigu, situat al carrer de Lluís Folquet confluint amb la plaça de Sant Antoni i el carrer de Ballesters, que serà enderrocat deixant un espai de 152 m² per construir la nova edificació.

La redacció del projecte es va adjudicar a principis d’any a Pérez Piñana Arquitectes, amb un termini de vuit mesos per completar-lo

L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, ha destacat que es tracta d'un espai que “atresora una part tan important de la nostra memòria col·lectiva com és el patrimoni documental”. Amb l'ampliació, l'Arxiu disposarà de més espais per a la custòdia de documents, una nova sala polivalent per a presentacions, exposicions i tallers i més superfície per a l’atenció al públic i consulta de documents. També es preveu la construcció d’un espai per a la desinfecció de la documentació ingressada.

Es calcula que el projecte preveurà la construcció de més de 1.000 m² de nova superfície amb un cost aproximat d’un milió d’euros. Actualment, l’ACUR alberga 156 fons de diverses procedències, amb un 65% de documents de titularitat pública. El servei compta amb més de 1.793 metres lineals de documents i 364.000 fitxers digitalitzats, incloent-hi fotografies, cartells, plànols, exemplars de premsa i antiguitats.