Tornabous reclama la celebració d’una sessió parlamentària al poble natal de Lluís Companys

Text: Redacció / Foto: Laia Pedrós

El ple de l'Ajuntament de Tornabous ha aprovat, per unanimitat, una moció amb la qual reclama la celebració d'una sessió parlamentària al poble natal de Lluís Companys. La moció, presentada per la CUP, té relació amb  l’aprovació de la proposta de resolució, al passat ple del Parlament, on la legislatura iniciada el 6 de desembre de 1932 és considerada tots els efectes com la primera de la cambra catalana.

Després de les eleccions catalanes del 20 de novembre de 1932, el 6 de desembre es constituïa la primera legislatura del Parlament de Catalunya, que es va veure interrompuda per la Guerra Civil i per la dictadura franquista. Però no ha estat fins fa ben poc, el 2 de juny de 2021 que aquesta legislatura ha estat considerada la primera de la cambra catalana, gràcies a la proposta de resolució presentada per la Comissió per la Dignitat, passant l’actual legislatura a ser la XIV.

Cal recordar que aquella primera legislatura va tenir com a protagonistes dos personatges històrics amb vincles a Ponent, Francesc Macià i Lluís Companys, aquest últim esdevenint primer president del Parlament de Catalunya per, posteriorment, passar a president de la Generalitat.

Actualment a El Tarròs (Tornabous), el poble natal de Companys, hi ha l’Espai dedicat a la seva memòria, que té per objectiu la recuperació i divulgació de la seva figura política i també la defensa dels drets i llibertats democràtiques del poble català, un dels pocs espais que tenim a Ponent dedicat a mantenir la nostra història contemporània.

El fet que recentment el Parlament hagi arribat a l’acord de considerar aquella legislatura com la primera de la cambra catalana ha fomentat que l’Ajuntament de Tornabous, amb la CUP (Poble Viu-Amunt) al govern, hagi portat al ple una moció on es sol·licita que es realitzi una sessió parlamentària de l’actual legislatura a El Tarròs, d’acord amb l’article 73 del Reglament del Parlament de Catalunya, i també que es dugui a terme un acte simbòlic d’inici de legislatura a l’Espai Lluís Companys amb les màximes autoritats del país.